7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCriză de specialişti IT

Criză de specialişti IT

GORJ. Cu toate că în Târgu Jiu există o Universitate ai cărei absolvenţi de Automatică şi Calculatoare ar trebui să-şi găsească joburi pe specializările pentru care au fost pregătiţi, proaspeţii programatori nu vor locuri de muncă.

Firmele care desfăşoară activitatea în domeniul tehnologiei informaţiei, în special programare web şi realizare de software, nu reuşesc să găsească angajaţi. Cu toate că de mai multe luni au publicat anunţuri şi au apelat şi la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, tinerii programatori au întârziat să-şi facă apariţia. Mai mult decât atât, în ciuda faptului că în Târgu Jiu există o Universitate care an de an ar trebui să califice specialişti informaticieni, aceştia lipsesc cu desăvârşire sau nu sunt suficient de bine pregătiţi pentru a se integra într-o firmă dispusă să le ofere un salariu destul de atractiv, în raport cu alte domenii de activitate.

 

Fără soluţii

 

Mitruţ Stănoiu, din Târgu Jiu, proprietarul unei firme care desfăşoară activităţi în domeniul IT, a spus că atât societatea pe care o conduce, cât şi alte companii partenere se confruntă cu o problemă atipică pentru piaţa forţei de muncă. În urma unei analize pe care firma lui Mitruţ Stănoiu a realizat-o la nivelul pieţei locale, s-a constatat ca solicitarea de joburi în domeniul programare web – software este inferioară ofertei. „S-a produs o migrare a forţei de muncă specializate către oraşele mari sau în afara ţării, cu toate că şi în Gorj există oferte de astfel de joburi“, este de părere Mitruţ Stănoiu. „Am lansat anunţuri de angajare pentru posturi de programatori web (php, mySql) pentru judeţul Gorj, numărul CV-urilor primite fiind foarte mic, iar candidaţii – nepregătiţi. Numărul contractelor noastre sau ale firmelor partenere fiind într-o permanentă creştere, vom fi obligaţi să externalizăm o şi mai mare parte a serviciilor oferite, pentru a ne putea onora în timp util clienţii“, a mai afirmat Stănoiu.

Neadaptaţi la ofertă

 

Mulţi dintre cei care s-au prezentat la interviul pentru ocuparea unui post la firmele de profil au spus că nu au studiat în facultate ceea ce li se cere. Potrivit specialiştilor IT din judeţ, cererea în domeniul forţei de muncă este corelată cu solicitarea de pe piaţă. „Facultatea nu are o programă aliniată la ce cere piaţa, dar nici tinerii nu se înghesuie să înveţe. Nu întâmplător, Gorjul este recunoscut şi prin faptul că deţine unul dintre ultimele locuri în topul dezvoltării web“, a menţionat Stănoiu, care de câţiva ani se ocupă de programare şi încearcă să-şi dezvolte activitatea prin cooptarea cât mai multor specialişti în domeniu.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS