16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalApă caldă şi căldură la discreţie

Apă caldă şi căldură la discreţie

Apa caldă şi căldura nu vor mai fi un lux pentru sute de craioveni care până în acest an erau dependenţi de centrale termice. Transformarea lor în puncte termice se va finaliza cel târziu la 15 noiembrie, data la care se preconizează şi distribuirea agentului termic în Bănie.

Pentru prima dată în ultimii ani, sute de craioveni arondaţi la centralele termice (CT) vor trece prin iarnă cu căldură şi apă caldă în apartamente şi cu facturi mai mici la întreţinere. Acţiunea de transformare a CT în puncte termice (PT) va fi finalizată până la 15 noiembrie, data la care, teoretic, se va începe distribuirea agentului termic. La fosta CT 8, din cartierul Craioviţa Nouă, vineri, se lucra de zor pentru asamblarea celor două vase de supraîncărcare a circuitelor. Potrivit şefului de echipă, în câteva săptămâni, proaspătul PT ar trebui să fie funcţionabil.

„Mai avem de instalat trei vase pentru dedurizarea apei şi câteva lucrări la conductele care vor distribui căldura către populaţie şi suntem gata. Am putea termina chiar înainte de data stipulată în contract“, a menţionat şeful de echipă.

Locatarii blocurilor din jurul fostei CT 8 erau încântaţi de investiţia Regiei Autonome de Termoficare (RATf). Oamenii spuneau că astfel vor putea trăi şi ei ca restul craiovenilor, cu apă caldă şi căldură, considerate un lux până în prezent.

„Numai noi ştim cum ne descurcam fără strop de apă caldă. Fie iarnă, fie vară, trebuia să încălzim oale întregi de apă ca să putem să facem baie. Şi cu căldura erau probleme. Trăiam cu frica în sân că ar putea să ne-o întrerupă în orice zi din cauza datoriilor colosale ale vecinilor“, a spus Mădălina Ioan, profesoară.

 

 

„Agentul termic distribuit prin PT este mai ieftin

 

Transformarea a 11 CT în PT este văzută de conducerea RATf ca o posibilitate de a încasa mai mulţi bani şi de a scădea din datoriile pe care populaţia le are către regie.

„Agentul termic distribuit prin PT este mai ieftin decât cel care era distribuit prin CT. Sperăm ca locatarii să fie mai consecvenţi când vine vorba de achitarea facturilor“, a menţionat Nicolae Degeratu, directorul adjunct al RATf.

Acesta a adăugat că probabil înainte de 1 noiembrie vor fi deja finalizate primele 6 PT nou-nouţe, urmând ca până pe 15 să fie inaugurate şi restul de 5. În ceea ce priveşte furnizarea agentului termic, directorul regiei a declarat că, din experienţa anilor trecuţi, perioada în care se va da startul este 1 – 15 noiembrie, în funcţie de condiţiile meteo.

 

În ceea ce priveşte transformarea reţelei, care a căzut în sarcina Complexului Energetic (CE), în timpul lucrărilor au mai apărut câteva probleme la capitolul subtraversări. Dacă iniţial termenul de finalizare a fost 15 octombrie, acesta a fost depăşit cu cinci zile, respectiv 20 octombrie. „Firma care execută lucrările a avut unele probleme, însă am fost informat că au reuşit să le rezolve. Aşteptăm să vină să le predea pentru ca Termoficarea să poată să distribuie agentul termic când va fi nevoie“, a declarat Ion Dinulescu, director CE.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII