10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPatronul Guraytex, reclamat de angajate

Patronul Guraytex, reclamat de angajate

OLT. Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Olt a primit noi sesizări din partea angajatelor firmei de confecţii textile Guraytex din Slatina. Salariatele spun că sunt obligate să vină dimineaţa cu o oră mai devreme decât programul stabilit prin regulament, iar la terminarea celor opt ore de lucru sunt reţinute câteva ore, sub pretextul că trebuie livrată o anumită comandă. Inspectorul-şef al ITM, Eugen Mitu, a declarat că firma slătineană de confecţii este un mai vechi client al inspectorilor de muncă, fiind „călcată“ de la începutul anului de cinci, şase ori.

Cam de fiecare dată aspectele vizate sunt: nerespectarea timpului legal de lucru, neefectuarea plăţii orelor lucrate suplimentar, normele de lucru prea mari, lipsa concediilor.

Salariatele, deloc puţine (firma are, conform evidenţelor ITM, aproape 1.000), sunt încadrate, în mare parte, cu salariul minim pentru sectorul privat (440 de lei), puţine fiind cele care câştigă în plus o sută şi ceva de lei. „Problema este că, de obicei, nu salariatele fac sesizarea, ci soţii acestora, care ajung să nu mai accepte programul. Noi vom merge din nou în control şi vom verifica şi în ce măsură a fost dus la îndeplinire planul de măsuri. Problema este că, de obicei, când le solicităm declaraţii, de teamă nu spun exact realitatea. Acum avem informaţia că sunt chemate, cele din prima tură, la 6.30 dimineaţa, programul lor începând, în mod normal, la 7.30“, a mai spus Mitu.

Societatea menţionată nu este singura care încalcă flagrant drepturile angajaţilor, sectorul confecţiilor textile fiind, de altfel, binecunoscut pentru astfel de practici. Tot la ITM au fost reclamate cazuri în care, la plecarea din anumite societăţi de confecţii, salariatelor nu li se eliberau carnetele de muncă, iar multe au plecat fără salariile pentru câteva luni de lucru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS