8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimarul din Drăgăneşti, cercetat penal

Primarul din Drăgăneşti, cercetat penal

Corpul de Control al ministrului internelor şi reformei administrative confirmă mânăriile făcute de Dan Mateescu, cercetat pentru cinci tipuri de infracţiuni.

OLT. Corpul de Control al ministrului internelor şi reformei administrative a confirmat vinovăţia primarului din Drăgăneşti-Olt, Dan Mateescu, cercetat penal pentru fapte susceptibile a constitui elementele constitutive ale infracţiunilor de abuz în serviciu, deturnare de fonduri, fals material în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual şi uz de fals. După ce anul trecut poliţia a demarat cercetările asupra edilului, acesta este cercetat acum într-un alt dosar penal.

Doi reprezentanţi ai Corpului de Control au răspuns unei sesizări trimise de unii consilieri locali primului-ministru Călin Popescu Tăriceanu, luând la bani mărunţi Primăria Drăgăneşti în urmă cu aproape două luni. Primarul Mateescu este acuzat că, în calitatea sa de ordonator principal de credite, a dispus plata unor lucrări de investiţii neexecutate în valoare de peste 127.000 de lei către o firmă din Caracal, fără să fi fost întocmite procese-verbale de recepţie. Plata a fost făcută din fonduri alocate de guvern către SC Consrep Construct SRL, pentru o serie de investiţii de utilitate publică. Plata s-a făcut în contul unor lucrări privind canalizarea pluvială pe mai multe străzi ale oraşului, multe dintre ele regăsindu-se doar pe hârtie. De asemenea, în timpul verificărilor au fost descoperite şi alte ilegalităţi comise de primar şi de unii funcţionari publici ai primăriei, dispunându-se cercetări în legătură cu utilizarea sumei de peste 314.000 de lei pentru alte lucrări decât cele pentru care erau destinate fondurile alocate. Pe numele primarului şi ale câtorva subordonaţi ai acestuia au fost întocmite două dosare penale: unul anul trecut (cu numărul 349/P/2006) şi altul după verificările derulate de inspectorii Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA). Deşi anumite fapte au fost recunoscute de unele părţi cercetate în primul dosar, acţiunea poliţiei n-a avut nici un rezultat în aproape un an de la demararea cercetărilor.

Prefectul de Olt, Octavian Popescu, este suspectat de unii reprezentanţi ai Consiliului Local Drăgăneşti că şi-ar fi băgat coada în toată această poveste. Suspicioşii fac legătura între prefect şi Mateescu pe fondul politic comun amândurora: Dan Mateescu este membru PD, partidul care l-a propulsat pe Popescu pe scaunul de prefect. Apoi, Octavian Popescu este bun prieten cu patronul firmei căreia i-au fost umplute conturile cu bani nemeritaţi, societate care este abonată la contractele primăriei de când la conducerea acesteia se află Dan Mateescu şi care după inundaţiile din 2005 a avut un rol în reconstrucţia unor locuinţe afectate, la rugăminţile prefectului.

 

Concursuri ilegale

 

Primăria Drăgăneşti a fost verificată şi de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP), care a descoperit că în lunile martie şi iunie s-au organizat concursuri pentru ocuparea unor funcţii publice fără să se respecte procedurile legale. Printre cele nouă persoane care au susţinut concurs şi au fost încadrate se regăsesc mai multe rude ale unor funcţionari publici ai primăriei. Dispoziţiile de numire în funcţii ale celor care au „promovat“ concursul au fost semnate de primar într-o perioadă în care edilul se afla în concediu medical. Printre cei numiţi se numără şi fostul comandant al Poliţiei Drăgăneşti, Gabriel Buzatu, care mănâncă bani frumoşi din pensie şi care a fost recuperat de Dan Mateescu, cel mai probabil ca răsplată că poliţistul l-a scăpat de belea pe actualul primar imediat după Revoluţie, când Mateescu a fost la un pas de a fi linşat de oameni după ce a fost izgonit de la conducerea fostei fabrici de filatură din Drăgăneşti. Buzatu a fost încadrat pe un post la Asistenţă Socială, unde n-a prestat nici o zi de muncă, dându-i-se alte atribuţii în unitate. Acum el face pe secretarul primăriei, după ce Mateescu l-a mătrăşit pe cel care ocupa acest post, Aurel Marinescu, care face eforturi în instanţă de a demonstra netemeinicia deciziei de suspendare. Toate concursurile şi numirile pe funcţii vor fi atacate în instanţa de contencios administrativ chiar de ANFP, aşa cum reiese din raportul de control.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII