5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBani cheltuiţi degeaba în şcolile vâlcene

Bani cheltuiţi degeaba în şcolile vâlcene

Doar 66% dintre unităţile de învăţământ din judeţul Vâlcea pot fi autorizate sanitar cu program de conformare. În cazul celorlalte, acest lucru nu este posibil deoarece nu au alimentare cu apă, canalizare şi nu se pot face nici investiţii pentru că numărul copiilor e în continuă scădere.

VÂLCEA. Timp de trei săptămâni, angajaţi ai prefecturii, Inspectoratului Şcolar Judeţean, Autorităţii de Sănătate Publică, Direcţiei Generale a Finanţelor Publice au verificat toate unităţile de învăţământ din Vâlcea, pentru a vedea în ce stare se află înainte de începerea noului an şcolar. Judeţul a primit de la guvern, în acest an, 261 de miliarde de lei vechi, pentru reabilitarea şi modernizarea şcolilor. „Avem o radiografie a şcolilor din judeţ în ceea ce priveşte infrastructura, mobilierul, grupurile sanitare, şi numărul de copii. În două comune, Lădeşti şi Budeşi, s-au făcut comasări, pentru că sunt puţini elevi, iar copiii fac naveta de la 10 kilometri şi sunt probleme pentru că nu există mijloace de transport“, a declarat ieri Anuţa Handolescu, prefectul de Vâlcea, într-o conferinţă de presă.

 

Şcoli frumoase cu haznale pline

 

Prefectul a văzut în şcoli grupuri sanitare moderne cu faianţă în şapte culori. „Nu înţeleg de ce e doar albă, dar gusturile nu se discută. Am văzut o unitate care avea şapte toalete, în şapte culori. Am văzut şi şcoli foarte frumoase, unde primarii au uitat să golească haznalele, dar am văzut şi un tip de toalete în care faci acrobaţie“, a precizat Anuţa Handolescu. În localitatea Ghioroiu, echipelor care verificau şcolile li s-a spus că nu s-au cheltuit banii pentru că fosta directoare a fugit cu inginerul silvic de la Ocolul din Bălceşti. „Cum e posibil ca în anul 2007 să ţi se răspundă că şcoala nu a fost reabilitată pentru că directoarea a fugit cu inginerul silvic şi nu s-au putut cheltui banii?! Tot din această cauză ni s-a spus că primăria stă prost în ceea ce priveşte fondul funciar. Gunoiul era în sobă şi cenuşa, nescoasă din luna mai, iar păianjenii erau pe pereţi din iunie. Femeia de serviciu întreba echipa de control ce să facă“, a spus prefectul. Ion Paşol, primarul comunei Ghioroiu, spune că directoarea a fost înlocuită. „Am fost ameninţat de soţul doamnei directoare să nu dau nici o declaraţie. Am primit un miliard şi jumătate pentru renovarea unei şcoli, iar lucrările sunt în derulare“, a afirmat Ion Paşol.

 

La Liceul din Lădeşti, banii s-au cheltuit prost

 

În urma verificărilor, prefectul a constatat că, în unele zone din judeţ, banii alocaţi pentru renovarea şcolilor s-au cheltuit prost.

„Avem un talent deosebit în ceea ce priveşte cheltuielile. La Liceul din Lădeşti, banii s-au cheltuit prost. Parchetul e prost. Nu se poate să pui parchet nou, să îl lăcuieşti şi pe urmă să dai cu lavabil pe pereţi fără să îl acoperi. Ce folos că e nou şi murdar? L-au spălat cu tot felul de detergenţi, iar lacul s-a dus. Într-o sală de clasă s-au făcut încurcături, becurile s-au montat în locul tablei şi aceasta, în locul lor“, a afirmat Anuţa Handolescu.

Tot aceasta a precizat că la Liceul din Lădeşti s-au investit 8,5 miliarde de lei vechi, dar degeaba.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU