12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVocea craiovenilor

Vocea craiovenilor


De mâine, craiovenii îşi vor putea face din nou auzite vocile în faţa autorităţilor. Gazeta de Sud reia proiectul „Fii vocea cartierului tău!“, care s-a dovedit în prima parte o adevărată punte de comunicare între contribuabili şi administraţie, precum şi un imbold real pentru oficiali de a se implica în rezolvarea problemelor comunităţii. Dovadă stau mai multe măsuri pe care Primăria Craiova le-a luat după întâlnirile din cartiere.

Craioviţa este locul în care craiovenii au răspuns prima oară invitaţiei Gazetei de Sud de a participa la „Fii vocea cartierului tău!“, în noimebrie 2006. Nemulţumirile oamenilor au fost multe, însă câteva dintre reproşuri au avut efecte imediate: canalizări curăţate începând de a doua zi, rampe de gunoi mutate de lângă instituţiile de învăţământ, străzi-capcană reparate etc. Un exemplu concret este renivelarea străzii Tufănele, pericol pentru autovehicule din cauza unei diferenţe de nivel uitate de constructori în carosabil. Proiectul s-a mutat în decembrie 2006 în cartierul 1 Mai. Mai multe voci, mai multe nerealizări ale autorităţilor strigate. Majoritatea sunt cunoscute de toţi craiovenii, fiind publicate în Gazeta de Sud. Şi aici au existat câteva acţiuni rapide ale municipalităţii şi serviciilor subordonate, cum ar fi obligarea unor societăţi comerciale de a încheia contracte cu Salubritatea – Meconf, eliminarea focarului de infecţie din ograda Asociaţiei nr. 4 sau înlocuirea ţevilor din reţeaua de termoficare de la blocurile D4 şi D5. Circuitul „Fii vocea cartierului tău!“ a traversat în ianuarie 2007 cartierul Valea Roşie, motiv pentru primărie să mai puncteze câteva realizări, între care şi lansarea campaniei de epurare a cartierelor. Tot în Valea Roşie au fost amenajate canalizarea şi alimentarea cu apă pe strada Runcu, o arteră utitată de autorităţi. Dezbaterile au continuat în cartierele George Enescu, Brestei, Brazda lui Novac şi Rovine, pentru a intra apoi în vacanţă. În fiecare zonă, răspunzătorii au încercat să înţeleagă şi să rezolve câteva dintre problemele oamenilor după ce aceştia au apelat la „Fii vocea cartierului tău!“.

Sunt însă destule bile negre care au rămas în sacul Primăriei Craiova şi după proiectul GdS, cele mai multe în dreptul coordonării asociaţiilor de proprietari, fiefuri ale unor preşedinţi şi administratori preocupaţi îndeosebi să-şi însuşească banii locatarilor. Tot la rateuri trebuie amintite canalul colector din fostul Parc Corniţoiu, pentru reabilitarea căruia Primăria Craiova nu a găsit nici în prezent soluţia, arterele mărginaşe ale oraşului, ciuruite de timp, zonele verzi condamnate după ce au intrat în proprietate particulară ş.a.m.d. Vina şi-o mai împart Primăria Craiova şi Poliţia şi în cazul absenţei siguranţei cetăţeanului, cel mai des amintit păs al craiovenilor.

 

Reîncepe în Centru

 

După vacanţa de vară vine rândul Centrului, unde GdS îi aşteaptă pe craioveni la Colegiul Naţional „Elena Cuza“, pe 18 septembrie, la ora 18.00, şi al celorlalte cinci zone ale Băniei încă nevizitate. Potrivit chestionarelor GdS, în zona centrului locuitorii pun pe primul loc pe lista problemelor lipsa parcărilor, urmată de siguranţa cetăţeanului. Oamenii se mai plâng că nu au unde să-şi petreacă timpul liber şi nu-i pot duce la joacă pe cei mici fiindcă nu există locuri special amenajate. Mizeria şi defecţiunile sistemelor de canalizare, de încălzire sunt mai puţin prezente între nemulţumirile craiovenilor din centru, comparativ cu alte cartiere ale oraşului. Nici categoria câini comunitari nu a strâns prea multe voturi din partea celor chestionaţi. Apar însă aici două rubrici noi: cursele de motoare şi zgomotul produs de fântânile arteziene din Piaţa „Mihai Viteazul“ şi de pe strada Unirii. Craiovenii sunt aşteptaţi însă mâine să le spună în faţă autorităţilor ce anume consideră ei că trebuie făcut pentru eliminarea neajunsurilor cartierului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU