3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTăriceanu nu agreează amânarea lansării pilonului II de pensii

Tăriceanu nu agreează amânarea lansării pilonului II de pensii

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat că nu agreează amânarea lansării sistemului de pensii private obligatorii, cerută de sindicate, însă acesta a precizat că dacă se va constata că sistemul este nepregătit ar putea avea loc unele modificări.

„Nu sunt în măsură să dau astăzi răspunsuri pentru acest lucru. În principiu, nu sunt favorabil unor amânări. Dacă vom observa că sistemul nu este pregătit, atunci, sigur, e posibil“, a răspuns Tăriceanu unei întrebări legate de posibilitatea amânării introducerii pilonului II de pensii.

Aderarea la pilonul II de pensii nu se amână

Mircea Oancea, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute, la The Money Channel, că startul pilonului II va avea loc la data stabilită, 17 septembrie, moment în care va fi lansată şi campania de informare cu privire la acestea. El a menţionat că CSSPP este la zi cu programul conceput pentru aderarea la pilonul II de pensii, iar campania de informare „se va desfăşura pe toată această perioadă de aderare“.

Oancea este de părere că amânarea cu încă o lună a lansării momentului aderării la pilonul II ar presupune dinamitarea întregului sistem şi a încrederii construite în perioada de un an şi jumătate de când s-a înfiinţat comisia.

 

CNS Cartel Alfa a cerut premierului să amâne data de lansare a sistemului

 

Declaraţiile premierului, dar şi cele ale preşedintelui CSSPP, vin în urma solicitărilor din partea sindicatelor de amânare cu încă o lună a startului pentru aderarea la pilonul II de pensii.

CNS Cartel Alfa a trimis vineri premierului o scrisoare deschisă prin care solicita să se amâne startul pensiilor private, atât pentru modificarea cadrului legislativ, cât şi pentru realizarea campaniei de informare a populaţiei.

Principalul motiv invocat de acesta în solicitarea lor este lipsa de informare a salariaţilor. Reprezentanţii CNS Cartel Alfa au arătat că populaţia încă face confuzie între pensia obligatorie şi pensia facultativă şi nu cunoaşte încă avantajele şi dezavantajele acesteia.

În opinia acestora, introducerea „pripită“ a pilonului II de pensii, fără informarea corectă a salariaţilor, ar avea drept scop doar ca anumite companii să facă profit pe seama contribuabililor. Aceştia se întreabă ce rost are obligarea angajaţilor să intre în sistemul pensiilor private dacă aşa le este asigurată o pensie mai mică decât dacă ar rămâne în sistemul pensiei de stat.

Nici una dintre problemele de acum trei luni nu s-a rezolvat

Deşi guvernul a recunoscut în urmă cu trei luni, când s-a hotărât amânarea lansării pilonului II de pensii, existenţa şi gravitatea problemelor semnalate de organizaţiile sindicale, acum, nici una din aceste probleme nu s-a rezolvat, au arătat reprezentanţii sindicatelor. „Legea nu conţine (aşa cum a atras atenţia şi Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private) suficiente modalităţi de sancţionare a societăţilor pentru diverse încălcări ale legislaţiei, nu a fost aplicat programul de educare-informare a salariaţilor înainte de începerea perioadei de aderare (programul aşteaptă încă avizul Băncii Mondiale)“, se arată în scrisoarea adresată premierului Tăriceanu.

Responsabilitatea CSSPP de a creşte comisionul pe total active, o prevedere abuzivă

Sindicaliştii mai arată că nu a fost modificată în lege „prevederea abuzivă“ privind responsabilitatea CSSPP de a creşte, prin hotărâre proprie, comisionul pe total active. Aceştia spun că decizia de majorare a comisionului ar trebui să fie luată de parlament. Altă solicitare a sindicaliştilor se referă la susţinerea contribuţiei la pilonul II din partea statului pe perioada concediilor maternale sau de creştere a copiilor, ceea ce ar permite ca la pensionare să nu existe diferenţe între pensiile femeilor şi cele ale bărbaţilor. Sindicaliştii mai spun că direcţionarea unui procent important din contribuţia la fondul public de pensii către fondurile private va duce la diminuarea fondului public de pensii şi la scăderea drastică a pensiilor publice. Şi reprezentanţii Blocului Naţional Sindical au cerut guvernului, la mijlocul săptămânii trecute, să amâne începerea recrutării contribuabililor pentru pensiile private obligatorii şi să organizeze o lună de campanie de informare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS