10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalIoniţă, preparat pentru şefie la Apă

Ioniţă, preparat pentru şefie la Apă

Consilierii craioveni şi-au făcut mendrele cu Compania de Apă „Oltenia“, propunându-l la cârma unităţii pe social-democratul Mihai Liviu Ioniţă, fost director general interimar, notoriu prin inactivitate şi ocuparea ilegală a funcţiei de consilier al directorului general.

Compania de Apă „Oltenia“ SA Craiova ar putea avea în scurt timp un nou director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie. Consilierii locali din Bănie, prevalându-se de Legea administraţiei publice locale, l-au nominalizat pentru aceste fotolii ieri, în şedinţă extraordinară, pe social-democratul Liviu Mihai Ioniţă, acesta urmând să fie susţinut cu toate forţele în faţa Adunării Generale a Acţionarilor. Dorinţele politice ale consilierilor Craiovei sunt însă captive în Prefectura Dolj, care urmează să-şi spună punctul de vedere privind hotărârea de vineri a legislativului.

Liviu Mihai Ioniţă a mai ocupat funcţia de director general interimar al Regiei Autonome Apa Craiova în 2006, când s-a remarcat prin cheltuirea nejustificată a câtorva miliarde de lei vechi din fondurile regiei şi prin branşamentele ilegale. Pentru o scurtă perioadă, în toamna anului 2006, Liviu Ioniţă s-a mai lăfăit ilegal în funcţia de consilier al directorului general, ghiftuit cu un post declarat vacant, dar pentru care nu s-a organizat concurs, aşa cum prevedea legea.

Potrivit preşedintelui PSD Craiova, viceprimarul Sorin Iordache, social-democraţii, ca partid majoritar în Consiliul de Administraţie al Companiei de Apă „Oltenia“, au ales cea mai bună variantă când l-au propus pe Ioniţă. „Este membru în Consiliul de Administraţie, a fost atâţia ani în conducerea regiei, este un profesionist“, crede Iordache. Ce pare că nu ştie nici Sorin Iordache şi nu înţeleg nici consilierii locali este că decizia de ieri are puţine şanse să primească avizul de legalitate al Prefecturii Dolj.

Cercul nelegalităţilor

Înscăunarea lui Ioniţă s-a făcut ieri pe baza Hotărârii nr. 446 din 30 august 2007, nelegale, în opinia juriştilor Prefecturii Dolj. Menţionăm că Hotărârea nr. 446 nu poate produce efecte juridice din cauza unor articole în care Consiliul Local Craiova s-a substituit Adunării Generale a Acţionarilor de la Compania de Apă. Consilierii locali l-au nominalizat pe Liviu Ioniţă prin modificarea unei decizii care practic nu exista la data la care buletinele de vot cu numele unicului candidat erau bifate de aleşi.

Potrivit directorului Direcţiei legalitatea actelor din Prefectura Dolj, Eugen Marinescu, hotărârea de vineri are puţine şanse de a primi avizul prefectului de Dolj. „Nu am primit încă documentele, dar logic este ca până la data la care Hotărârea nr. 446 primeşte aviz de legalitate orice modificare a acesteia în alt sens decât cel al eliminării cauzelor de nelegalitate să fie considerată nelegală“, a spus Marinescu. Consiliul local municipal a adoptat până acum trei hotărâri prin care se modifică actul constitutiv şi structura Consiliului de Administraţie al Companiei de Apă „Oltenia“, două dintre acestea, declarate nelegale, fiind modificate şi retransmise Prefecturii Dolj pentru verificare. În prezent, Compania de Apă „Oltenia“ SA este administrată de organismele numite la înfiinţare, avându-l ca director general pe Constantin Stamatoiu, peremistul care încă le stă în gât democraţilor şi pesediştilor din consiliul local municipal.  

Referat „pe picior“

Deşi au sesizat neregulile juridice din cuprinsul Hotărârilor nr. 446 şi 447 din 30 august, referitoare la schimbările de la Compania de Apă, juriştii Prefecturii Dolj au dat dovadă de superficialitate în redactarea referatelor de specialitate. Ei invocă la un moment dat un articol din Legea nr. 90 din 1990, act normativ care nu există. Potrivit directorului Eugen Marinescu, este vorba de o eroare de redactare a unui jurist, care, în loc să scrie Legea nr. 31 din 1990, a scris Legea nr. 90 din 1990.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII