21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalBerislăveştiul - măcinat de alunecările de teren

Berislăveştiul – măcinat de alunecările de teren

Case şi drumuri distruse de alunecările de teren, oameni evacuaţi care locuiesc pe la rude ori care stau prin locuinţele crăpate. În comuna Berislăveşti, din judeţul Vâlcea, nu doar viii nu au linişte din cauza pământului care se mişcă, ci şi morţii dintr-un cimitir care alunecă într-o prăpastie.  

 
Vâlcea. În comuna Berislăveşti, din judeţul Vâlcea, alunecările de teren au început în 2005. De atunci, pe raza Berislăveştiului sunt active, în opt puncte, alunecări de teren. „Avem case distruse, drumuri, un cimitir în pericol. De la începutul anului au fost evacuate din casele afectate 15 persoane. Alunecările de teren au lăsat pe drumuri trei familii din satul Robaia. Locuinţele lui Ion Călin, Ion Teleşpan şi Ion State au fost distruse şi nouă persoane au fost evacuate. Alte şase persoane din satul Scăueni au fost evacuate după ce o falie mare de teren, care a distrus şi DJ 703G, a afectat locuinţa familiei Linte. Acesta locuieşte acum într-o bucătărie, într-o altă zonă. Persoanele evacuate locuiesc pe la rude. În localitate mai  avem cinci familii care au casele crăpate şi locuiesc în ele“, a spus Ion Buşagă, primarul din Berislăveşti. Anul trecut, trei familii din comună care au rămas fără case au primit materiale de construcţii pentru refacerea lor. Oamenii şi-au ridicat casele şi în prezent mai au de lucru la acoperiş.
„Am făcut o evidenţă cu numărul locuinţelor distruse pe care am trimis-o la  prefectură şi la Consiliul Judeţean Vâlcea, ca să ne ajute să obţinem de la guvern materiale de construcţii pentru a reface casele oamenilor“, a afirmat primarul.

Riscă să piardă şi locuinţa oferită de un vecin 

Florentin Raicu, din satul Robaia, şi-a pierdut anul trecut casa, pe 18 decembrie, în urma unui incendiu. Focul a ars tot ce avea şi nu i-a rămas nimic. Un vecin de-al lui l-a lăsat  în locuinţa sa, deoarece era în vârstă şi a plecat să stea cu copiii. La nici un an de când locuieşte în casa vecinului, Florentin Raicu riscă să rămână din nou pe drumuri, pentru că locuinţa se scufundă cu pământ cu tot. „Pe 16 decembrie 2006 mi-a ars casa. Cred că i-a pus foc cineva. Când a ars eram la lucru în Sibiu. Acum stau în casa unui vecin, dar din cauza alunecărilor de teren s-au crăpat pereţii în interior. Plecase şi sala, dar am reparat-o de curând. Mă vait că dacă mai plouă se surpă şi asta şi nu mai am unde sta, rămân sub cerul liber“, a spus Florentin Raicu. În apropierea casei în care acesta stă, alt imobil e distrus, iar bărbatul precizează că de un an nimeni nu mai locuieşte acolo. Mai sus, pe deal, dintr-o construcţie a rămas doar temelia. „Aici a fost până anul trecut un magazin. Nu mai e nimic că l-a înghiţit pământul. Acum un an aici era şes, dar a alunecat pământul mult şi acum e deal. Drumul judeţean care face legătura între Vâlcea şi Argeş s-a scufundat cu cinci, şase metri, de când a plecat pământul“, a explicat Florentin Raicu.

Drumuri distruse şi un cimitir în pericol

Pământul a distrus în Berislăveşti şi drumurile. Din cauza alunecărilor de teren, în zonă, infrastructura e la pământ. Ion Buşagă povesteşte că DJ 703 G, DJ 703 N, DC 137 şi DC 13 sunt calamitate în mai multe puncte. Pe DJ 703 G este altă alunecare de teren pe o lungime de 250 de metri. „E practic o prăpastie adâncă de 100 de metri, exact la hotarul dintre Vâlcea şi judeţul Argeş. În zona respectivă alunecarea a plecat cu tot cu pădure. Afectat e şi DJ 703 N, în satul Stoeneşti, pe o lungime de 80 de metri. Tot pe acest drum e altă alunecare de teren şi în satul Dângeşti, pe o suprafaţă de 110 metri. Afectat e şi DC 173, în zona Zăpodi, unde e distrus pe o lungime de 120 de metri. Şi DC 15 e afectat în satul Rădăcineşti. Aici mai e o alunecare mare de teren, pe o lungime de 80 de metri, care pune în pericol o biserică şi cimitirul“, a declarat primarul. Ion Buşagă povesteşte că în cimitir sunt câteva morminte afectate, iar crucile au plecat la vale cu pământul. Pe drumurile din Berislăveşti care sunt afectate se circulă pe un singur sens, în zonele în care a fugit pământul.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS