16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjStatul, pe cale să piardă controlul la CE Rovinari

Statul, pe cale să piardă controlul la CE Rovinari

Curtea de Apel Galaţi a hotărât ieri intrarea în faliment a Societăţii pentru Închidere şi Conservare Mine (ICM) SA Târgu Jiu. Instanţa de judecată a respins recursul făcut de fosta administraţie a societăţii, împotriva sentinţei date de Tribunalul Gorj, prin care s-a decis intrarea în faliment a societăţii. Decizia a fost amânată de două ori în ultimele săptămâni. Prin această hotărâre, statul este pe cale să piardă controlul asupra Complexului Energetic Rovinari (CER), prin trecerea unui pachet important de acţiuni în proprietate privată, acelaşi lucru fiind aşteptat să se întâmple şi la Complexul Energetic Turceni (CET). ICM SA a luat fiinţă în 2004, când, printr-o hotărâre de guvern, fosta Companie Naţională a Lignitului Oltenia (CNLO) a fost divizată în actuala Societate Naţională a Lignitului şi cele trei complexuri energetice din Oltenia. ICM a preluat toate datoriile acumulate de CNLO, dar şi creanţele rămase de încasat de la diverşi beneficiari, care au primit cărbune, dar nu l-au plătit. În urma acestei scindări a CNLO a mai rezultat o sumă de peste 300 de milioane de lei noi, diferenţă dintre activ şi pasiv, care a fost împărţită între societăţile nou-create: SNLO şi cele trei complexuri energetice. La puţin timp a apărut o ordonanţă de guvern, transformată mai târziu în lege, care preciza ca această sumă să se transforme în acţiuni, urmând ca acestea să fie transferate la Ministerul Economiei şi Comerţului (MEC). Doar SNLO a efectuat această operaţiune de transformare a creanţelor în acţiuni şi transferarea lor la MEC.

 

Creanţe de 820 de miliarde de lei la CER

 

Acum, după ce s-a declarat falimentul ICM, lichidatorul judiciar are posibilitatea să solicite recuperarea datoriilor la cele trei complexuri, iar, în cazul neachitării acestora, să ceară transformarea lor în acţiuni pe care să le valorifice apoi. Situaţia se complică şi mai mult, mai ales că, în urmă cu o lună, 25% din pachetele de acţiuni de la CER şi CET au fost transferate la Fondul Proprietatea. Statul este în pericol să piardă controlul la CER, unde capitalul social este destul de mic, iar o eventuală transformare a creanţelor deţinute de ICM în acţiuni va duce la trecerea majorităţii acţiunilor către alţi proprietari. Laurenţiu Ciurel, directorul CER, a spus că se va judeca pentru a nu se ajunge într-o astfel de situaţie: „Este vorba 820 de miliarde de lei vechi, sumă pe care viitorul lichidator judiciar are posibilitatea să o convertească în acţiuni la Complexul Energetic. Asta înseamnă că mai bine de o treime va trece în proprietate privată şi nu va mai reveni statului. Dacă adăugăm şi cele 25 de procente trecute la Fondul Proprietatea, vom vedea că se realizează o privatizare indirectă a complexului. Pentru cei de la Turceni, situaţia nu este la fel de rea ca la noi pentru că ei au un capital social mult mai mare şi datorii mai mici. Probabil ne vom judeca pentru a preveni o asemenea situaţie, dar încă nu ştiu exact ce vom face deoarece nu am crezut o clipă că se va ajunge la falimentul ICM“.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va selecta în următoarele săptămâni un lichidator judiciar care să recupereze din datoriile pe care societatea le avea la stat. ICM are circa 100 de angajaţi, cu toţii urmând să fie disponibilizaţi după ce Adunarea Creditorilor, formată în principal din ANAF, va decide numele viitorului lichidator judiciar. Falimentul ICM a fost cerut la începutul anului de ARC SA Târgu Cărbuneşti, pentru o datorie de aproximativ şase miliarde de lei vechi, care a fost achitată între timp. ICM a virat în perioada sa de existenţă circa 100 de milioane de euro la bugetul de stat, o sumă la fel de mare fiind în continuare nerecuperată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS