Acasă Local Peste jumătate din primăriile vâlcene, fără bani de salarii

Peste jumătate din primăriile vâlcene, fără bani de salarii

Vâlcea. Angajaţii mai multor primării din judeţul Vâlcea nu şi-au mai luat salariile de două, trei luni. Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea a făcut o listă cu cele care nu mai au bani de salarii, din cele 90 de localităţi ale judeţului, 49 fiind în impas financiar. „Avem 49 de primării care nu mai au bani pentru plata salariilor angajaţilor. Cinci au intrat de mult în gol de casă, adică le lipsesc resursele financiare pentru a face plata salariilor de două, trei luni. De exemplu, în comuna Făureşti, angajaţii primăriei nu şi-au mai luat banii de trei luni. Din cele 49 de localităţi, 12 intră luna aceasta în gol de casă, iar alte 32 rămân fără bani în perioada imediat următoare“, a declarat Ion Câlea, vicepreşedintele CJ Vâlcea.
Acesta a precizat că primarii din zonele care au rămas fără bani de salarii nu au nici o vină. „Primarii nu sunt vinovaţi că nu sunt bani, pentru că de la începutul anului veniturile consiliilor locale au fost neechilibrate“, a susţinut Ion Câlea. Reprezentantul CJ recunoaşte că angajaţii primăriilor care nu şi-au luat salariile se află într-o situaţie foarte grea şi, pentru a-i ajuta, a solicitat la guvern o rectificare de buget: „Am solicitat bani de la guvern şi în cadrul şedinţei Adunării Generale a Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene (AGUNCJ), unde i-am atenţionat să facă această rectificare, pentru că ne aflăm într-o situaţie grea“.
Pentru ca bugetele celor 49 de localităţi să fie echilibrate, rectificarea bugetară de la guvern trebuie să fie în valoare de 46,1 miliarde de lei vechi. Cele cinci localităţi care se află de câteva luni fără bani au nevoie de 2,5 miliarde de lei vechi. Celelalte 12 primării care intră în gol de casă luna aceasta au nevoie de 18 miliarde de lei vechi, iar restul, de 25,6 miliarde de lei vechi.

Exit mobile version