Acasă Local Inspecţia Muncii a dat amenzi de peste un milion de lei

Inspecţia Muncii a dat amenzi de peste un milion de lei

Sute de angajaţi la negru şi amenzi de sute de mii de lei pentru firmele ce au încălcat legislaţia muncii. Bilanţul de opt luni al ITM Vâlcea indică o situaţie dezastruoasă în relaţiile dintre angajaţi şi angajatori.

Vâlcea. Raportul pentru primele opt luni ale anului 2007 în ceea ce priveşte activitatea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) aruncă o lumină sumbră asupra relaţiilor dintre patroni şi salariaţi. Încercarea angajatorilor de a eluda legislaţia muncii, completată de indiferenţa unor angajaţi care se bucură la un plus de bani la salariul câştigat la negru, umflă cifrele din rapoartele înaintate de instituţie către Ministerul Muncii.
Potrivit ITM Vâlcea, în cele 1.191 de controale axate pe relaţiile de muncă efectuate până în prezent au fost descoperite 284 de persoane care munceau fără forme legale în diverse domenii de activitate. Potrivit lui Ion Nicolaescu, inspector-şef al ITM, majoritatea celor descoperiţi că muncesc la negru erau angajaţi ai firmelor de construcţii vâlcene. „Amenzile se aplică angajatorilor depistaţi că folosesc muncitori neîncadraţi legal. Numai pentru această formă de abatere s-au aplicat până în prezent amenzi în valoare totală de 439.500 de lei“, a declarat Nicolaescu. Raportul întocmit de instituţia vâlceană mai arată că în opt luni numărul sancţiunilor aplicate atât pentru nerespectarea legislaţiei cu privire la relaţiile de muncă, cât şi pe cea a securităţii şi sănătăţii în muncă s-au ridicat la 476. Valoarea totală a acestor sancţiuni a fost de 1.445.900 de lei. „O parte din sancţiunile prezentate în raport au fost aplicate în cadrul unor operaţiuni ample, efectuate împreună cu efective ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vâlcea, multe dintre ele demarate noaptea“, a explicat şeful de la ITM.

Anul a fost marcat de accidente de muncă grave

Bilanţul întocmit de ITM arată că de la începutul lui 2007 şi până acum au avut loc 44 de accidente de muncă cu urmări grave. Inspectorii de muncă au constatat şi două accidente mortale de muncă, declararea acestora fiind făcută după finalizarea cercetărilor în fiecare caz. „La acestea se adaugă şi evenimentul de pe platforma chimică, unde trei muncitori şi-au pierdut viaţa. La sfârşitul anchetei, cele trei cazuri se vor declara accidente mortale de muncă“, a afirmat Nicolaescu.
Şeful ITM a menţionat că există încă două asemenea evenimente nefericite, care sunt în cercetare, urmând să se stabilească dacă s-au petrecut sau nu în timpul serviciului.

A crescut numărul contractelor de muncă

Singurul aspect pozitiv al raportului elaborat de Inspecţia Muncii este că numărul contractelor de muncă înregistrate la instituţie au crescut. „În luna ianuarie, în evidenţele ITM erau înregistrate 64.502 contrate. Până în prezent, numărul acestora a crescut cu 2.685, ceea ce indică faptul că, treptat, munca la negru poate fi eliminată“, a spus Nicolaescu. Acesta a precizat că în registrul electronic de evidenţă a salariaţilor, sistem ce va înlocui în curând vechile cărţi de muncă, s-au înscris până în prezent 5.858 de firme.

Exit mobile version