16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Dezastru în şcoli

Situaţia şcolilor din judeţul Dolj înainte de începerea anului de învăţământ este dezastruoasă, recunoaşte conducerea ISJ. Fondurile pentru reparaţii şi igienizări zac nefolosite, în timp ce şcolile arată deplorabil, cele mai multe neavând nici măcar autorizaţie sanitară de funcţionare.

Niciodată şcolile nu au fost prinse atât de nepregătite de începerea şcolii ca acum. O recunoaşte chiar Ersilia Oprescu, inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj. Aceasta a fost în control în cursul săptămânii trecute în mai multe unităţi de învăţământ din mediul rural şi a fost îngrozită de ce a văzut acolo. „Joi, la Leu se puneau termopane. De asemenea, lucrările erau în curs de execuţie la Poiana Mare, Dăbuleni, Predeşti şi Robăneşti“, a spus Ersilia Oprescu.

Impresie generală

 

Aceeaşi situaţie era, potrivit conducerii ISJ Dolj, în cele mai multe şcoli din mediul rural, nu doar în unităţile de învăţământ nominalizate, fapt constatat de comisiile mixte ale ISJ şi ale Consiliului Judeţean Dolj care s-au dus săptămâna trecută la faţa locului să vadă care este stadiul pregătirilor pentru începerea anului şcolar. „Impresia generală este că în mediul rural unităţile nu sunt pregătite să-şi deschidă porţile în prima zi de şcoală. Unele dintre ele abia în această săptămână au demarat lucrările, iar altele nici măcar acum nu vor putea să le înceapă“, a spus Ersilia Oprescu.

Reprezentanţii ISJ Dolj susţin că vina pentru această situaţie o poartă atât conducerile şcolilor respective, cât şi consiliile locale. „Cauzele sunt necunoaşterea legislaţiei privind achiziţiile publice şi neînţelegerile dintre directori şi reprezentanţii consiliilor locale. Dezinteres este cuvântul care caracterizează cel mai bine atitudinea directorilor. Chiar dacă nu ştiau de unde să ia fondurile şi cum să le folosească, mulţi directori nici măcar nu s-au dus să se intereseze. A fost vacanţă şi mulţi au fost ocupaţi cu alte treburi“, a mai spus Ersilia Oprescu. Inspectorul şcolar general nu a exclus posibilitatea ca pentru aceste neglijenţe să cadă alte capete de directori, care se vor adăuga celor peste 20 de directori demişi la sfârşitul lunii august pe motiv că le-au expirat delegaţiile.

Mai grav este că, din cauza lucrărilor, un procent foarte mare de unităţi de învăţământ din mediul rural nu au reuşit să obţină autorizaţiile sanitare în vederea funcţionării. Dacă până anul acesta procentul şcolilor neautorizate sanitar era de 60%, acum situaţia este serioasă. „Majoritatea şcolilor nu au avize sanitare, pe de o parte, pentru că nu au terminat lucrările şi, pe de altă parte, şcolile nu au grupuri sanitare amenajate corespunzător, deşi au fost forate puţuri“, a precizat Ersilia Oprescu.

ISJ Dolj caută acum soluţii pentru ca elevii să poată începe şcoala pe 17 septembrie. Acolo unde sunt şantiere, ei vor fi mutaţi provizoriu în alte spaţii care le vor fi puse la dispoziţie de consiliile locale, pentru desfăşurarea activităţilor didactice.

Fonduri neconsumate

Judeţul Dolj a primit pentru repararea şi renovarea şcolilor 30 de milioane de lei, din care, potrivit ISJ Dolj, au fost folosiţi mai puţin de 10%. Banii ar fi trebuit să fie utilizaţi pentru reabilitări, igienizări, achiziţionare de calculatoare etc., în funcţie de nevoile fiecărei unităţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII