10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCăldură scumpă, chiar şi cu gratuităţi

Căldură scumpă, chiar şi cu gratuităţi

Zeci de familii din Valea Jiului riscă să fie evacuate din cauza datoriilor la întreţinere, iar iarna care urmează se anunţă foarte rece.

Autorităţile locale fac şedinţe cu asociaţiile de proprietari şi cu societăţile de termoficare, dar situaţia nu se anunţă bună, în condiţiile în care nici minerii şi nici pensionarii mineri nu îşi mai permit măcar raţiile de cărbune.

Cei care locuiesc în blocuri încălzite de sistemele de termoficare din Valea Jiului riscă să degere în case, chiar şi în condiţiile în care lucrează la mină şi beneficiază de raţii de cărbune. Cel mai mult au de suferit cei din Petrila sau Uricani, pentru că aici căldura va fi dată cu raţia sau deloc. „E posibil să începem să dăm căldură şi după o săptămână să o oprim. Vom avea o întâlnire cu reprezentanţii societăţii de termoficare şi ai asociaţiilor de proprietari, pentru că foarte puţini vor avea căldură. Nu cred că se vor aduna bonurile pentru cărbune“, a spus Ilie Păducel, primarul oraşului Petrila. Păducel spune că a avut întâlniri cu mai mulţi oameni care susţin că nu îşi mai pot lua bonurile de cărbune pe care le primesc de la mină, deoarece pentru ele plătesc impozit, apoi sunt nevoiţi să achite transportul cărbunilor şi, în plus, din acest an, plătesc şi TVA-ul tot ei. În Uricani, anul acesta centralele termice nu vor funcţiona, iar autorităţile locale au investit sume impresionate pe studii de fezabilitate, în timp ce toată populaţia s-a debranşat din cauza ineficienţei sistemului de termoficare. „Din păcate, nici în acest an nu vor funcţiona centralele termice, iar pentru rezolvarea acestei probleme s-a acţionat greşit. Fondurile pentru introducerea gazului metan nu au fost cheltuite şi frigul s-a instalat. În ceea ce priveşte transformarea centralelor termice în puncte termice nu s-a mai făcut nimic, deşi s-au cheltuit fonduri imense (circa 7,5 miliarde lei vechi) pentru plata unor studii şi proiecte“, a declarat Daniel Moraru, consilier la Uricani.

Bani pentru reparaţii în centrale termice

 

Populaţia care locuieşte la blocurile alimentate de la sistemul de termoficare de la termocentrala Paroşeni are mai mari şanse să aibă căldură în această iarnă, dar numai după finalizarea lucrărilor de reparaţii. La Petroşani, la Lupeni sau la Vulcan se fac reparaţii în centralele termice, iar căldura va fi furnizată abia din luna noiembrie. „Am alocat aproximativ cinci miliarde de lei vechi, iar oamenii îşi montează contoare individuale pe cheltuiala lor. Noi am contorizat blocurile la nivel de fiecare scară şi numai aşa vom putea reduce costurile“, a spus Cornel Resmeriţă, primarul municipiului Lupeni.

Şi la Lupeni, ca şi la Petroşani, zeci de familii sunt pe punctul de a fi evacuate din cauza datoriilor neachitate la întreţinere, iar cei care rămân branşaţi la sistemul de termoficare centralizat vor fi nevoiţi să aştepte până în noiembrie furnizarea agentului termic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS