10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn simplu mulţumesc, secretul unei căsnicii reuşite

Un simplu mulţumesc, secretul unei căsnicii reuşite

Un studiu realizat recent de cercetătorii americani a demonstrat că gratitudinea este unul dintre factorii-cheie pentru o bună relaţie între parteneri.

 

Când vine vorba de relaţiile sentimentale, există câteva clişee care nu pot fi înlăturate în nici o situaţie, fie că sunt de genul „el nu îşi dă seama nici măcar dacă îmi vopsesc părul verde“, „ea nu e niciodată mulţumită“, fie că e vorba de eternul refren „el nu face nimic în casă şi vrea totul de-a gata“.

În ceea ce priveşte acest ultim clişeu, cercetătorii de la Pew Research Center au realizat un studiu, demonstrând puterea ştiinţifică a unui banal mulţumesc în cazul relaţiilor matrimoniale de durată. Oamenii de ştiinţă s-au folosit pentru studiul lor de interviuri şi de materiale video efectuate pe un eşantion mixt de studenţi şi tineri căsătoriţi. Într-o primă fază, cercetătorii au împărţit treburile casnice pe sexe, iar în a doua fază relaţiile dintre parteneri, în cadrul vieţii de cuplu. În opinia specialiştilor, nu este foarte important cum cei doi parteneri îşi împart treburile casnice, ci felul cum aceştia îşi exprimă mulţumirea atunci când partenerul lor îndeplineşte anumite treburi. La prima vedere, este vorba de un adevăr ştiut de când lumea: gentileţea şi mulţumirea frecventă sunt de bun augur pentru relaţiile sentimentale. Deşi pare un lucru evident, acest studiu are meritul de a fi scos în evidenţă rolul recunoştinţei, identificându-l drept un factor crucial pentru succesul unei căsătorii şi plecând de la ideea că împăţirea între reprezentanţii celor două sexe a treburilor casnice este încă foarte neechitabilă. Din acest motiv, mulţumirea devine mult mai importantă, pentru a compensa ceea ce reprezentantele sexului frumos continuă să vadă drept un dezavantaj. Două treimi dintre treburile casnice cad pe umerii doamnelor. Cu toate acestea, cele mai multe dintre ele sunt dispuse să facă acest sacrificiu, cu condiţia să fie răsfăţate şi apreciate de partener.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS