10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCriză de personal în Spitalul de Urgenţă

Criză de personal în Spitalul de Urgenţă

Personalul medical mediu şi de îngrijire din Spitalul de Urgenţă Craiova este sub normativele Ministerului Sănătăţii. Totuşi, spitalul nu poate face angajări pentru că nu are bani să-i plătească pe nou-veniţi.

Cele mai mari probleme sunt din cauza personalului de îngrijire (infirmiere). Clinica de Terapie Intensivă, de exemplu, se descurcă în acest moment doar cu 14 infirmiere, în loc de 75, cum prevăd normativele. Ca să poată asigura îngrijirea minimă a bolnavilor internaţi, asistentele din secţie, şi ele prea puţine, trebuie să facă şi muncă de infirmieră. Toaleta bolnavului şi schimbarea lenjeriei au devenit astfel, de voie de nevoie, şi atribuţiile asistenţilor medicali.

Situaţia nu este mai bună nici în alte secţii. Clinica de chirurgie plastică, de exemplu, ca să poată asigura îngrijirea bolnavilor apelează şi la îngrijitoare, chiar dacă acestea, după externalizarea serviciului de curăţenie, nu mai sunt angajatele spitalului. „Au lucrat ani de zile în secţia noastră. S-au ocupat şi de curăţenie, şi de îngrijirea bolnavilor şi acelaşi lucru îl fac şi acum, pentru că altfel nu am face faţă“, a spus dr. Horia Pârvănescu, şeful Clinicii de chirugie plastică.

Printre clinicile care stau cel mai bine la capitolul infirmiere se află Neurochirurgia. Cu toate acestea, nici aici nu este atins numărul minim prevăzut în normative. În loc de nouă infirmiere, clinica are doar şase.

 

Peste 100 de posturi vacante

 

Conducerea spitalului a încercat să reducă deficitul de personal de îngrijire prin transferarea celor 66 de ospătăriţe de la blocul alimentar, care urmează să fie şcolarizate în următoarele luni pentru posturile de infirmiere.

„Pentru că este o lipsă acută de personal de îngrijire, am hotărât împreună cu sindicatele să păstrăm în spital personalul din blocul alimentar. Cele 66 de ospătăriţe au fost de acord şi urmează să fie şcolarizate. Iar firma care va câştiga licitaţia pentru externalizarea blocului alimentar va trebui să vină cu propriii angajaţi“, a declarat dr. Cristina Calangiu, managerul Spitalului de Urgenţă Craiova.

Totuşi, problema nu va fi rezolvată în totalitate, deficitul de personal de îngrijire fiind de peste 100, potrivit sindicatelor. Conducerea spitalului susţine că deocamdată nu se vor face alte angajări, pentru că nu ar avea de unde să-i plătească pe nou-veniţi.

 

Prea puţini asistenţi

 

Spitalul nu stă bine nici în privinţa numărului de asistenţi medicali. La Terapie Intensivă şi Neurochirurgie, din cauza numărului mic de asistente medicale şi a perioadei de vacanţă, supravegherea bolnavilor pe timpul nopţii este asigurată de o singură asistentă, în condiţiile în care aceste secţii au adresabilitate foarte mare. „La Neurochirurgie am cazat şi câte doi bolnavi într-un pat. Secţia are 25 de paturi şi noi am avut şi 42 de bolnavi internaţi“, a precizat dr. Alexandru Cameniţă, medic primar neurochirurg.

Problema deficitului de personal ar trebui, potrivit sindicaliştilor, să se rezolve până la 1 ianuarie 2008, dar nimeni nu ştie cum.

„Anul acesta s-a putut merge cu această subnormare pentru că legea a prevăzut ca termen de conformare 1 ianuarie 2008. După aceea, va trebui să funcţionăm conform normativelor“, a spus Ion Cotojman, liderul SANITAS de la Spitalul de Urgenţă Craiova.

Bugetul se duce pe salarii

Chiar dacă spitalul are deficit de angajaţi, 77% din bugetul unităţii sanitare se duce pe salarii, în condiţiile în care, potrivit Ordinului nr. 896, cheltuielile de personal nu ar trebui să depăşească 60%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII