10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTezele unice, control asupra profesorilor

Tezele unice, control asupra profesorilor

OLT. Eliminarea testelor naţionale în favoarea tezelor cu
subiect unic, în funcţie de care se va realiza admiterea în clasa a IX-a, înseamnă şi un control asupra actului educaţional, este de părere inspectorul şcolar general-adjunct Gabriel Savu, care a declarat că, în nenumărate şcoli, unii elevi erau promovaţi doar de dragul raportării de rezultate bune. „Aceste teze unice vor înlătura în primul rând formalismul. O evaluare continuă ne permite să obţinem informaţii despre calitatea actului educativ într-o unitate de învăţământ, pentru că evaluarea acestor teze se va face de profesori din afara şcolii. Anul acesta sunt peste 100 de repetenţi din cauză că nu au promovat tezele cu subiect unic, or, acest fapt spune ceva“, a declarat Savu.
Admiterea pe baza rezultatului la tezele naţionale se va realiza pentru prima dată vara viitoare, în media finală de admitere notele de la teze contând în proporţie de 50%, iar media claselor
V – VIII, tot 50%.

Teze după acelaşi calendar

Elevii care în toamnă încep cursurile clasei a VIII-a vor susţine în anul şcolar 2007 – 2008 teze semestriale la trei discipline, spre deosebire de colegii lor mai mici cu un an, care au doar două teze în fiecare semestru. Calendarul este acelaşi: semestrul I: 30 noiembrie 2007 – limba şi literatura maternă (nu e cazul candidaţilor din Olt), 5 decembrie – matematică, 11 decembrie – istorie sau geografie (doar elevii de clasa a VIII-a), 14 decembrie – limba şi literatura română, 11 ianuarie 2008 – depunerea contestaţiilor; semestrul II: 6 mai 2008 – limba maternă, 9 mai – istorie sau geografie, 13 mai – limba şi literatura română, 16 mai – matematică, 29 mai – depunerea contestaţiilor.
Metodologia de organizare a tezelor unice mai prevede o perioadă de cinci zile de la afişarea rezultatelor, în care profesorii de la clasă analizează împreună cu elevii rezultatele şi stabilesc dacă să depună sau nu contestaţii. Pentru elevii care vor fi surprinşi copiind, nota la teză este 1, aceeaşi notă acordându-se şi în cazul modificării tezei, în cel de-al doilea caz sancţiunea fiind „suplimentată“ cu scăderea notei la purtare cu trei puncte.
Participarea în comisiile stabilite pentru teze este remunerată. În metodologie se mai prevede şi reevaluarea lucrărilor prin sondaj, hotărâre care poate fi luată la nivelul ministerului, dar şi la nivel judeţean.
Se organizează şi două sesiuni speciale de teze naţionale, în februarie, pentru cei care au ratat sesiunea din semestrul I, şi în mai – iunie pentru semestrul I şi semestrul II.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII