17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTârgu Jiu va avea un aspect european

Târgu Jiu va avea un aspect european

Lucrările de modernizare a zonei centrale a municipiului Târgu Jiu vor începe în luna noiembrie.

GORJ. Toate detaliile proiectului au fost finalizate, iar acum lucrătorii primăriei pregătesc licitaţia pentru desemnarea firmei care se va ocupa de executarea lucrărilor, acestea urmând să fie terminate până la sfârşitul anului viitor. Proiectul a fost prezentat ieri, într-o conferinţă de presă organizată de Primăria Târgu Jiu, de arhitectul Dumitru Florescu, cel care l-a conceput.
Aspectul centrului reşedinţei judeţului Gorj se va schimba radical. În zona zero a oraşului vor fi amplasate fântâni arteziene mari. Proiectul cuprinde patru etape. Lucrările vor începe cu modernizarea Pieţei Revoluţiei, unde se află Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu. Pavimentul va fi schimbat, iar lângă sediul prefecturii se va amenaja un loc special pentru organizarea de manifestări oficiale, unde se va afla şi un soclu pentru steaguri. Spaţiul din spatele Bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, care în prezent este folosită ca parcare, va fi transformat în zonă verde. Lucrările de modernizare vor continua apoi cu zona cuprinsă între Piaţa Revoluţiei şi Teatrul „Elvira Godeanu“. În faţa sediului Facultăţilor de Drept şi Ştiinţe Economice este prevăzut să se construiască un amfiteatru pentru studenţi. A treia etapă constă în amenajarea zonei dintre hotelul Gorj şi magazinul Parângul. Aici se va amenaja un loc de joacă pentru copii. Ultima etapă a proiectului constă în modernizarea Căii Eroilor, strada care leagă operele lui Brâncuşi, Coloana fără Sfârşit de Poarta Sărutului. Strada va fi „îmbrăcată“ în acelaşi tip de paviment, iar iluminatul va fi refăcut. Spaţiile verzi existente în prezent în zona centrală vor fi menţinute, iar unii pomi vor fi replantaţi. „Calea Eroilor a fost elementul central al acestui proiect, iar piaţa din faţa prefecturii este al doilea element principal“, a spus arhitectul Dumitru Florescu.

Imaginea oraşului se va schimba

Potrivit conducerii Primăriei Târgu Jiu, licitaţia pentru executarea lucrărilor va fi organizată în luna octombrie. Costurile proiectului vor fi suportate din bugetul local. Zona care va intra în modernizare are o suprafaţă de 4,4 hectare. Primarul municipiului Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, a precizat că proiectul de modernizare va schimba imaginea oraşului: „Proiectul este foarte important pentru imaginea oraşului. Este o investiţie majoră. Centrul oraşului se va transforma într-un şantier, dar vor face eforturi ca lucrările să se finalizeze până la sfârşitul anului 2008“.
Ministerul Culturii şi Cultelor a acordat avizul necesar pentru proiectul de modernizare, deoarece centrul oraşului face parte din zona de protecţie a operelor lui Brâncuşi. Marius Ionescu, directorul tehnic al Primăriei Târgu Jiu, a precizat că demersurile pentru obţinerea avizului au durat un an, timp în care proiectul a suferit modificări.
Proiectul arhitectului Florescu a fost desemnat câştigător la începutul anului trecut, în urma unei dezbateri publice. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU