Acasă Local Septembrie

Septembrie

Din nou acasă. După concedii şi vacanţe, odihniţi şi refăcuţi, este momentul să ne întoarcem acasă. Bolta de vie este plină de struguri, gospodinele caută prin cămară borcanele pentru zacuscă, iar noi ar fi cazul să vedem ce este prin cămara sufletului nostru. Avem borcanele pline cu dulceţuri şi amintiri de savurat în serile ploioase de octombrie? Am strâns suficient de mult soare în suflet pentru a ne încălzi când ni se face seara, deodată, foarte frig?
Toamna este anotimpul culesului şi momentul bilanţului la capitolul „belşug“. Cât de multă bogăţie vom culege cu sufletul din trăirile de peste vară?  Lumina soarelui este încă aurie. Ar fi bine pentru suflet să îl hrănim acum cu frumuseţea acestui anotimp. Acum este momentul să facem toate acele lucruri pe care încă nu le-am făcut. Este momentul pentru a scrie o listă şi până la iarnă, îmbogăţiţi cu energia din concediu, să începem să rezolvăm din ceea ce ne-am propus. Până la sfârşitul anului mai sunt încă atâtea zile! O dată rezolvate câteva din aceste obiective, garantat imaginea de sine va fi mult mai bună, iar în decembrie veţi putea trăi o satisfacţie mult mai mare! Puteţi începe acum dieta pe care mereu aţi amânat-o sau reparaţiile de care nu aţi avut niciodată timp. Acum este momentul pentru acele întâlniri cu prietenii pe care nu i-aţi văzut toată vara sau cu rudele cărora le-aţi adus câte o mică amintire din locurile în care aţi călătorit. Cu siguranţă că mulţi dintre noi fac deja aceste lucruri, însă mă întreb dacă noi conştientizăm pe deplin bucuria şi importanţa acestor momente.  Fiecare dintre noi are în suflet un loc pe care îl numeşte „acasă“. Revenirea acasă şi restabilirea contactelor au o deosebită importanţă psihologică.
După întoarcerea din călătorii, în care am văzut locuri frumoase, este momentul să ne amintim că acasă ne putem găsi rădăcinile, că acasă este locul unde putem simţi siguranţa şi ne simţim întotdeauna compleţi. Şi dacă a merge în vizită la rude şi la prieteni este un prilej minunat de a retrăi încă o dată magia clipelor de vacanţă, din perspectivă psihologică trăim totodată ceea ce putem numi „înrădăcinarea“ în peisajul de acasă. Ne reluăm locul în marea familie, în comunitatea în care trăim. Acest sentiment pe care îl trăim cu toţii la întoarcere, conştientizat însă, ne redă o dimensiune extraordinar de importantă a ceea ce suntem.
Această dimensiune a rolului şi locului nostru în lume ne conectează la tot ce este semnificativ şi preţios pentru noi, în mediul fizic în care trăim.
Este timpul să cunoaştem acest aspect psihologic al nostru şi să ne racordăm conştient, de data aceasta, la rădăcinile de acasă, la tot ce înseamnă apartenenţă, la familie, la rudele apropiate, la prieteni, la serviciu, la lucrurile şi la preocupările preferate. Şi, în timp ce regăsim toate aceste conexiuni, ne înrădăcinăm acasă, ne luăm seva şi cu recunoştinţă, acceptaţi, ne umplem de toate aceste trăiri pozitive, aducând în universul de acasă bogăţia trăirilor din locurile pe care le purtăm deja în suflet, împărtăşindu-le cu cei dragi şi creând astfel un circuit de energie care să ne conecteze sufletele, să ne reîntregească, mulţumindu-ne.
Septembrie, ancoraţi în viaţa noastră, avem aici, locul nostru în lume. Integraţi, celebrăm bucuria regăsirii, cu acceptare şi recunoştinţă faţă de fiecare aspect din noi înşine şi faţă de cei care fac parte din viaţa noastră. Ne întoarcem acasă pentru a ne înrădăcina şi a permite energiei vitale de acasă să curgă prin noi, să ne hrănească din belşug viaţa şi sufletele.

Material realizat de Gina Chiriac, psihoterapeut la Clinica Grigorie Decapolitul din Craiova, situată în incinta Liceului de Chimie, tel. 0744 545 352.

Exit mobile version