8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞcolile hunedorene, acreditate pe ultima sută de metri

Şcolile hunedorene, acreditate pe ultima sută de metri

Inspectorii din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică Hunedoara îşi vor încheia verificările în unităţile de învăţământ pe 10 septembrie, când va fi elaborată lista şcolilor acreditate din punct de vedere igienico-sanitar. Directorul executiv al ASP Hunedoara, Dan Magheru, a spus că verificările se fac cu precădere în cele 199 de şcoli care au primit fonduri pentru reabilitare şi că situaţia este mai bună decât în anii trecuţi. „Există încă şcoli, mai ales în mediul rural, unde mai sunt probleme. Cel mai devreme inspecţiile noastre se vor finaliza pe 10 septembrie, când vom da acreditările finale pentru noul an şcolar, iar celor cu probleme le vom spune ce au de făcut până la următoarea noastră inspecţie“, a precizat dr. Magheru.

Cei din conducerea ASP susţin că directorii din şcolile în care se mai fac şi acum lucrările de igienizare şi modernizare sunt obligaţi să anunţe inspectorii ASP, care vor face din nou verificări.

La sfârşitul săptămânii trecute, prefectul de Hunedoara, Aurel Pricăjan, susţinea că până în prezent s-au cheltuit aproape 12,6 milioane de lei din cele aproximativ 31,3 milioane alocate de guvern pentru consolidări, reparaţii parţiale sau capitale şi asigurarea de utilităţi în şcoli. Banii nu au fost în totalitate cheltuiţi, aşa încât comisia formată din reprezentanţi ai ASP, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara şi ai prefecturii a stabilit că doar 40,22 la sută din suma alocată a fost folosită până acum, iar şcolile tot cu probleme au rămas. În principal, este vorba despre şcolile din mediul rural, dar şi în oraşe mai sunt deficienţe.

La Petroşani, situaţia din şcoli este mai bună. Reprezentanţii primăriei spun că lucrările au fost finalizate în proporţie de 80 la sută. „S-au reabilitat acoperişuri, instalaţiile sanitare, s-a făcut igienizarea şi au fost schimbate ferestrele de lemn cu altele de termopan. În total, am cheltuit 1,36 milioane de lei, din care 1,2 au ajuns la noi prin hotărâre de guvern şi restul de la bugetul local“, a spus Marian Popescu, director în cadrul Primăriei Petroşani.

În judeţul Hunedoara sunt 590 de şcoli, grădiniţe, cantine sau internate, însă doar puţin peste jumătate au, până în acest moment, autorizaţii sanitare de funcţionare. Potrivit prefectului Aurel Pricăjan, până la 15 septembrie, 420 dintre unităţile de învăţământ vor obţine avizul sanitar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII