12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPoliţiştii, la vânătoare de arme

Poliţiştii, la vânătoare de arme

După ce au constatat că în incidentele cu împuşcături din Craiova au fost folosite arme introduse fraudulos în ţară din Bulgaria, poliţiştii doljeni au început controalele pentru depistarea deţinătorilor de astfel de arme.

În urma unui control efectuat la sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii au găsit zece arme cu aer comprimat, deţinute de doljeni din localităţile Ciupercenii Noi şi Desa.

Poliţiştii doljeni au stabilit că armele au fost achiziţionate din Bulgaria şi introduse în ţară fără ca persoanele care le-au cumpărat să facă şi demersurile specificate în legislaţia în vigoare. „Cele zece arme au fost cumpărate de la Vidin, fără a fi făcute şi demersurile legale pentru înregistrarea lor. Acestea au fost achiziţionate în scopul braconajului, chiar dacă deţinătorii lor au declarat că le-au achiziţionat pentru a trage în pasările care le distrug culturile“, a declarat comisarul-şef Nelu Gruia, şeful Biroului Arme, Explozibili şi Substanţe Toxice Dolj.

 

Cercetaţi în stare de libertate

 

În urma acţiunii poliţiştilor doljeni, nouă persoane din localitatea Ciupercenii Noi şi una din Desa s-au ales cu dosare penale pentru comiterea infracţiunilor de nerespectare a regimului aremelor şi muniţiilor şi contrabandă calificată. Puştile au fost ridicate de poliţişti în vederea confiscării.

S-a stabilit că armele au fost cumpărate din Vidin, unde preţurile acestora sunt mult mai mici decât în România. „A devenit un fenomen introducerea unor astfel de arme în România din Bulgaria. În ţara vecină preţurile sunt mult mai mici decât la armurierii români, acesta fiind şi motivul pentru care doljenii le achiziţionează de acolo“, a explicat Nelu Gruia.

 

Se aşteaptă schimbarea legislaţiei

 

Singura soluţie văzută de poliţişti, dar şi de ministrul Cristian David pentru a limita incidentele în care sunt folosite arme cu aer comprimat este înăsprirea legii. La sfârşitul lunii trecute, după ce în ţară şi în Craiova au fost înregistrate mai multe incidente în care s-au folosit arme cu aer comprimat, ministrul Cristian David a cerut pregătirea, în cel mai scurt timp, a unui set de măsuri de înăsprire a condiţiilor de obţinere şi deţinere a acestui gen de arme. „În prezent, orice cetăţean, indiferent de starea de sănătate sau antecedente, poate obţine o arma cu gaze sau aer comprimat. Chiar dacă sunt considerate neletale, aceste arme pot provoca răniri grave. Ce e mai grav este că nici o abatere la regimul acestor arme nu este incriminată ca infracţiune“, a explicat atunci ministrul Cristian David.

Poliţiştii doljeni aşteaptă modificarea legislaţiei şi speră că acest lucru se va întâmpla până la sfârşitul anului. „Puştile sunt folosite la braconaj şi, din păcate, pistoalele cu gloanţe de cauciuc au fost folosite în conflicte soldate cu răniţi. Proiectul de modificare a legislaţiei în vigoare a fost definitivat, iar până la sfârşitul anului sperăm să intre în vigoare noile reglementări care privesc regimul armelor cu aer comprimat“, a mai declarat comisarul-şef Nelu Gruia. În acest an, poliţiştii doljeni au identificat 70 de persoane care au introdus ilegal în ţară arme cu aer comprimat.

Minor înarmat cu un pistol

În urma altei acţiuni organizate săptămâna trecută în Craiova, poliţiştii l-au depistat pe terasa unui bar pe Alexandru Z., de 17 ani, din Craiova, care deţinea în mod ilegal un pistol marca Grizzly Magnum, cu cinci cartuşe cu bilă. Din primele verificări ale oamenilor legii şi din declaraţiile minorului s-a stabilit că pistolul i-a aparţinut lui Constantin Dascălu, tânărul acuzat că l-a împuşcat pe 20 august pe craioveanul Bogdan Hristea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU