6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSurprize la sosirea italienilor la Spitalul Judeţean

Surprize la sosirea italienilor la Spitalul Judeţean

Consultantul firmei Pirelli, nemulţumit de ceea ce a văzut în spital, a fost nevoit să asiste şi la o nouă răbufnire a deputatului Renică Diaconescu.

VÂLCEA.
Vizita italienilor, care va pune bazele colaborării între Spitalul Judeţean Slatina şi Spitalul Niguarda din Milano, a început ieri cu o experienţă neplăcută. „Suntem români, trebuie să ne dăm de fiecare dată în petec!“, s-a spus despre cele întâmplate în sala de şedinţe din Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Judeţean, la întâlnirea cu medicii-şefi de secţia reprezentantului firmei IMPSAS, Ezio Crippa, consultantul firmei Pirelli pentru proiectele medicale, şi nu numai, dezvoltate în toată lumea. Deputatul Renică Diaconescu a insinuat că proiectele de reorganizare a Unităţii de Primire Urgenţe şi a blocului operator, primele propuse în cadrul parteneriatului, ar fi fost alese din mulţimea de probleme cu care se confruntă spitalul pe criterii de apartenenţă politică a şefilor secţiilor respective.
Dr. Ezio Crippa, neurochirurg de profesie, n-a putut înţelege cum de este amestecat în probleme ce ţin de „luptele“ din spital şi despre care nu are habar. Mai mult, a fost surprins să constate mizerie pe scări, bucăţi de faianţă distruse şi neînlocuite, uşi fără mânere, lucrurile cu care pacientul român s-a obişnuit, dar care, pentru oaspetele italian, ţin de bun-simţ şi voinţă. El a declarat că înţelege nevoia de aparatură nouă, însă ar vrea să vadă mai întâi că se rezolvă problemele care ţin de organizare.

„Ne dau bani sau nu?“

Prima discuţie despre implicarea firmei Pirelli pentru susţinerea Spitalului Judeţean Slatina a avut loc cu câteva luni în urmă. Între timp, firma Alro s-a angajat să cumpere aparatură de câteva zeci de miliarde, iar Pirelli s-a hotărât să investească în formarea profesională a personalului medical, prin stagiile de pregătire în spitalul milanez, dar şi în alte unităţi partenere ale Pirelli din întreaga lume. Dr. Crippa a menţionat chiar posibilitatea ca în cazul unei colaborări permanente, relaţionând on line, un medic din Spitalul Judeţean să prezinte un caz cu care se confruntă unui coleg de la alt spital din lume, pentru a se consulta asupra diagnosticului.
Şeful Secţiei neurologie, dr. Renică Diaconescu, a izbucnit după întâlnire către managerul Mihai Niţă: „Deci acest proiect nu înseamnă fonduri, nu aduce bani! Ne dau bani sau nu? Nu le mai spuneţi medicilor că le daţi bani pentru secţii! Câţi bani vor veni, ce valoare are programul? Deci nu înseamnă decât schimb de experienţă!“. „Şi e puţin lucru? Vi se pare foarte puţin să mergem să vedem cum se lucrează, să avem protocoale medicale?“, l-a taxat dr. Alina Chiriac, şefa ATI.

Priorităţile se vor stabili împreună cu medicii

Cu toate momentele penibile, întâlnirea de ieri a fost pentru cei care au purtat discuţii cu dr. Crippa o experienţă în sine. Expertul a spus că va vizita toate secţiile şi va sta de vorbă cu fiecare şef de secţie, pentru a putea face o strategie şi a propune firmei Pirelli un proiect. Şi-a menţinut opinia că urgenţele reprezintă o prioritate pentru orice spital, la fel ca specialităţile de chirurgie, dar că o atenţie sporită trebuie acordată Secţiei oncologie. Partea de dotare, a mai spus Crippo, ar putea fi susţinută şi de alte firme, membre ale Camerei de Comerţ italiene, instituţie al cărei director în România, Guglielmo Frinzi, a fost şi el prezent ieri la Slatina.
Dacă dr. Diaconescu a insistat că priorităţile nu sunt UPU, care beneficiază de sprijin financiar de la Ministerul Sănătăţii, şi secţiile chirurgicale, ci Ortopedia, Secţia de boli infecţioase şi Oncologia, dr. Luminiţa Dumitrescu a vrut să ştie dacă se va studia posibilitatea acordării de servicii medicale posttraumatice sau îngrijire paleativă pentru bolnavii cu tumori maligne.

Vorbitorii de franceză, engleză sau italiană au prima şansă pentru stagii

Sesiunile de interviuri cu medicii vorbitori de limbă franceză, engleză sau italiană, pentru selecţia privind stagiile de formare în Spitalul Niguarda au început ieri. Astăzi, acelaşi lucru se va întâmpla cu asistentele din spital, care vor beneficia şi ele de programul privind schimbul de experienţă. Deşi s-a vorbit de o colaborare pe cinci ani, dr. Ezio Crippo a declarat că în funcţie de interesul manifestat de partea română şi de cum vor evolua lucrurile colaborarea ar putea fi permanentă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS