16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024

Mizerie scumpă

O parte din localnicii din Băleşti, judeţul Gorj, refuză să plătească taxa de gunoi către Direcţia de Servicii Comunale, considerând suma de patru lei mult prea mare.

GORJ. Un sfert din locuitorii comunei gorjene Băleşti nu sunt de acord să achite taxa pentru gunoi, considerând că este mult prea mare pentru a putea fi suportată din buzunarul propriu. Conducerea Primăriei Băleşti a înfiinţat iniţial un serviciu public pentru colectarea gunoiului, dotat cu două tractoare, după care s-a luat decizia de a transforma serviciul respectiv în direcţie de servicii comunale. Şi din această cauză, dar şi pentru a acoperi costurile legate de consumul de motorină şi plata salariilor, s-a luat hotărârea de a majora taxa stabilită la început la trei lei pe lună, pentru fiecare gospodărie, la patru lei. Măsura a nemulţumit însă o parte dintre săteni, care nu mai vor să plătească pentru ridicarea gunoiului.

Nu vor să scoată banii

Primarul Aristică Paicu a declarat că peste 25% dintre proprietarii gospodăriilor din Băleşti au refuzat să îşi achite taxele pe care le datorează primăriei pentru plata gunoiului. Cu toate că nu are cu cine să colaboreze, primarul Aristică Paicu intenţionează să modernizeze Direcţia de Servicii Comunale: „Ne lovim de această problemă şi nu înţelegem de ce nu plătesc această sumă. Până la urmă, doar nu vor să stea cu un munte de gunoi în faţa casei sau în grădină?! Suma de patru lei echivalează cu un pachet de ţigări şi mulţi din cei care nu sunt de acord să achite această taxă lunar stau prin cârciumi şi au cu ce să îşi plătească acolo băutura şi ce mai consumă. Alţii sunt oameni cu pregătire. Am avut cazul unei învăţătoare care a aruncat gunoiul aiurea şi a fost amendată cu 500 de lei“, a precizat edilul Aristică Paicu.

Proiect de salubrizare

Conducerea Primăriei Băleşti a mai spus că a pregătit pentru a obţine o finanţare un proiect pentru înfiinţarea unui sistem modern de colectare a deşeurilor. Valoarea proiectului depus la Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală este de 550.000 de euro şi prevede achiziţionarea a două maşini pentru compactat deşeuri: una pentru PET-uri şi alta pentru gunoiul umed. De asemenea, proiectul mai prevede dotarea fiecărei gospodării cu pubele de 80 de litri, pentru agenţii economici fiind prevăzute pubele de 1.100 de litri. Direcţia de Servicii Comunale din cadrul Primăriei Băleşti se va ocupa de transportul gunoiului până la groapa de gunoi de la Târgu Jiu. Comuna Băleşti are în componenţă nouă sate în care locuiesc peste 8.000 de locuitori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS