11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjIubirea şi meseria îi unesc de 20 de ani

Iubirea şi meseria îi unesc de 20 de ani

Oamenii îl aşteaptă în orice clipă cu nerăbdare. Este omul care aduce veşti, pensii, facturi, dar este şi cel care are întotdeauna răbdare să asculte poveştile altora. Gheorghe Cimpu a ales meseria de poştaş cu 20 de ani în urmă. Tot de atunci este şi însurat cu cea care, din iubire şi respect, a îmbrăţişat aceeaşi meserie cu a lui.

Gheorghe s-a născut pe meleagurile judeţului Gorj, la Sadu. Copilăria i-a fost obişnuită, spune el, cu bucurii şi lipsuri, ca peste tot, care l-au făcut să se maturizeze înainte de vreme. Abia a părăsit adolescenţa şi băietanul şi-a luat singur viaţa în mâini. Trebuia să se descurce, şi-a zis, şi chiar să facă rost de o slujbă bună. Gheorghe a decis astfel că va fi poştaş. Fire hotărâtă şi netemătoare, Gheorghe Cimpu a fost cel mai tânăr poştaş din acel an, angajat de Oficiul de Poştă din Bumbeşti Jiu.

„Era 22 august când m-am angajat, anul 1987. Andrei Cauc îmi era bun prieten, chiar dacă mult mai mare ca mine. Pe vremea aia, eu eram tot un copil. Ce să ştii la 21 de ani?… Dar nea Andrei mi-a fost ca un tată: m-a luat sub aripa lui şi m-a învăţat meserie. Era factor local la Bumbeşti Jiu, iar de loc era din comuna Negomir. Pe-atunci nu prea angajau la poştă oameni aşa de tineri – nu ştiu de ce, probabil nu aveau încredere. Poştaşul avea pe mână pensiile, banii, apoi corespondenţa, pe urmă avea mult de lucru. Nu era deci lucru uşor pentru un tinerel să se descurce. Eu am avut însă noroc. Cu ajutorul lui nea Andrei, care a pus o vorbă bună pentru mine şi le-a spus şefilor că sunt băiat ca lumea, cu putere de muncă şi că mă duce capul, am fost angajat imediat… De atunci au trecut 20 de ani, iar eu tot poştaş am rămas, ca nea Andrei. Sunt un om norocos, ăsta este adevărul: e o meserie frumoasă, pe care mi-am ales-o singur, şi care mă face fericit şi în ziua de astăzi“, a povestit Gheorghe Cimpu.

 

Maria Emilia lucrează tot la poştă

 

Din spatele poştaşului care deserveşte şi zona Lainici din judeţul Gorj apare încet o femeie micuţă şi brunetă. Abia ridică ochii din pământ că îţi dai seama că au culoarea azurului, sunt limpezi şi senini. Este îmbrăcată în haine de poştaş şi îi stă bine. Se numeşte Maria Emilia Cimpu şi este soţia poştaşului nostru. De la prima vedere este vizibilă asemănarea dintre cei doi soţi: fizică, dar şi o asemănare a spiritului. O singură privire sau o atingere suavă şi ştiu ce au spus ori ce urmează să spună. Se înţeleg din priviri, din gesturi. Sunt făcuţi unul pentru celălalt. Poate şi de aceea au amândoi aceeaşi profesie.

Maria Emilia lucrează de un an la oficiul poştal din Bumbeşti Jiu, localitate în care cei doi soţi şi copiii lor locuiesc. „Cu acte m-am angajat de curând“, zice soţia, „dar îl ajut pe Gheorghe de când m-am măritat cu el. Aşa am învăţat să-mi placă meseria asta: fiindu-i mereu alături soţului meu. Chiar şi copiii ne ajută. Merg cu mine când am de împărţit pensiile. Şi mie, şi lui Gheorghe, şi copiilor ne place această meserie, mai ales pentru că intrăm în contact direct cu oamenii. În felul acesta învăţăm şi aflăm lucruri noi, observăm mai bine lumea din jurul nostru şi ajungem să cunoaştem toate problemele cu care se confruntă oamenii de lângă noi. Ei ne povestesc, povestim şi noi, ascultăm, toate necazurile şi bucuriile. Cunoscându-i de atâta vreme, ne-am legat sufleteşte de ei, sunt de-ai noştri“, povesteşte micuţa poştăriţă.

Geanta de poştaş pare uriaşă pe umărul femeii. Dar Maria Emilia o poartă cu demnitate, fără să-i pese de greutatea care depăşeşte în unele zile 15 kilograme. E poştăriţa, adică una dintre cele mai importante persoane de acolo, de la sat.

 

„Este foarte greu să lucrezi cu oamenii“

 

Partea frumoasă a acestei meserii, recunosc cei doi soţi Cimpu, este faptul că se lucrează direct cu omul. „Este foarte greu să lucrezi cu oamenii. Trebuie să înveţi cum să te porţi cu fiecare, ce să spui, cum să-i abordezi. Dar este frumos. Viaţa te învaţă de toate“, a spus cu modestie Gheorghe Cimpu. Cei doi vorbesc despre sentimentele care îi încearcă atunci când au de-a face cu oamenii. „De cele mai multe ori simţi cum îi poţi ajuta pe aceşti oameni. Nu contează dacă sunt bătrâni sau mai tineri. O vorbă bună face mult mai mult decât o faptă. Să poţi să-i alini tristeţea sau să-l linişteşti face mult. În meseria de poştaş, cel mai mult contează să fii sincer şi sufletist! Să găseşti în orice moment o vorbă bună, o glumă sau chiar o lacrimă pentru omul care-şi varsă amarul în faţa ta“, a spus Maria Emilia.

Pe lângă implicaţia sufletească, nici efortul fizic nu este mai mic pentru cei doi poştaşi. Gheorghe Cimpu parcurge zilnic aproximativ 20 de kilometri, fie cu bicicleta, fie pe jos – depinde de vreme şi de starea drumului: „Am şi sate care sunt situate mai sus, pe creasta muntelui. Acolo nu pot ajunge cu bicicleta şi o iau încet, la picior. Dar m-am obişnuit. Soţia mea munceşte în oraş, în Bumbeşti Jiu. Are foarte mult de alergat, la multe blocuri, uneori mai vine cu ea copilul nostru, Gheorghe, de 16 ani, care a prins şi el drag de meserie şi chiar s-ar putea s-o urmeze. Ceilalţi copii au luat-o pe alt drum: o fată o avem la muncă în Spania, iar ceilalţi trei copii sunt acasă, dar se gândesc să facă altceva în viaţă“, a spus poştaşul din Bumbeşti Jiu, care, pe lângă această localitate, mai are în subordine şi câteva case din Lainici.

 

Om chibzuit, care face totul pentru familia sa

 

Despre cei doi soţi, diriginta Oficiului Poştal din Bumbeşti Jiu vorbeşte foarte frumos. Îi cunoaşte pe amândoi de două decenii şi îi sunt prieteni buni: „Gheorghe este un om chibzuit, care ar face totul pentru familia sa. A muncit toată viaţa pentru a le oferi copiilor lui totul: le-a cumpărat calculator, un obiect pe care nu mulţi oameni de la ţară şi-l permit. Este un om cinstit, ceea ce contează foarte mult în această meserie, este amabil cu oamenii. S-a calificat la locul de muncă, este unul dintre cei mai buni. Un om care îşi ajută colegii, este iute, descurcăreţ. Şi peste toate acestea, este răbdător, o calitate absolut obligatorie în această meserie“. Părerea dirigintei o împărtăşeşte tot satul: Maria Emilia şi Gheorghe Cimpu sunt doi oameni de nădejde, care au reuşit cu succes să îmbine în 20 de ani iubirea cu pasiunea pentru meseria pe care au ales-o.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS