11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalScandal cu iz de tun imobiliar la Casa Tineretului

Scandal cu iz de tun imobiliar la Casa Tineretului

Imobilul, evaluat la câteva milioane de euro, a fost pe cale să fie scos la licitaţie pentru o datorie de 200.000 de euro. O decizie judecătorească a suspendat deocamdată procedura de executare silită, însă în aerul din Râmnicu Vâlcea persistă mirosul de interes imobiliar pentru clădirea statului.

VÂLCEA. De câteva zile, ochii opiniei publice din Râmnicu Vâlcea au fost îndreptaţi către clădirea Casei Tineretului din cartierul Ostroveni, administrată în prezent de Fundaţia Judeţeană pentru Tineret (FJT) Vâlcea. Pentru datorii înregistrate faţă de bugetul statului în valoare totală de aproape 200.000 de euro, imobilul situat în cartierul Ostroveni era cât pe ce să fie scos la licitaţie publică pentru ca restanţele să fie recuperate, în condiţiile în care se ştie că un bun imobil al statului nu poate fi înstrăinat.
Expertiza efectuată chiar de specialiştii Finanţelor Publice vâlcene mai relevă faptul că valoarea totală a clădirii este de aproape 2,6 milioane de euro. Cu toate acestea, pe 17 august, DGFP anunţa licitaţia publică pentru vânzarea imobilului din Ostroveni. Atacată în instanţă de conducerea FJT Vâlcea, în speţă directorul instituţiei, Ovidiu Udrescu, decizia de executare silită prin scoatere la licitaţie a patrimoniului fundaţiei a fost suspendată la începutul acestei săptămâni de Curtea de Apel din Bucureşti, urmând ca judecarea cauzei pe fond să se facă în luna septembrie. Între timp, conducerea FJT ridică un semn de întrebare asupra deciziei de a vinde întreg patrimoniul, în condiţiile în care aplicarea acestei măsuri numai asupra bunurilor mobile ar fi acoperit creanţele către stat. „Eu cred că situaţia nu poate continua în acest fel pentru că este vorba de o proprietate a statului ce se intenţionează a fi scoasă la vânzare. Eventual, puteau institui popriri pe conturile Fundaţiei. Altă variantă ar fi valorificarea bunurilor mobile ce ar acoperi creanţele“, a afirmat directorul Udrescu. Imobilul din Ostroveni este extrem de valoros pe piaţa imobiliară, costurile unei eventuale preluări putând fi amortizate într-un timp scurt, potrivit experţilor.

Creanţe calculate între 2001 – 2006

Datoriile pe care FJT le are către bugetul consolidat al statului sunt calculate  pentru o perioadă cuprinsă între anii 2001 şi 2006, inspectorii fiscali stabilind obligaţii neplătite în sumă totală de 627.641 de lei, echivalentul a 200.000 de euro. „S-au constatat lipsa evidenţei contabile pe mai mulţi ani şi închirieri de spaţii pe perioade mari cu chirii care nu acoperă nici măcar cheltuielile ocazionate de funcţionarea clădirii“, se arată într-un comunicat emis de DGFP Vâlcea.
Actualul director al FJT recunoaşte debitele şi că fosta conducere nu şi-a făcut treaba în ceea ce priveşte contabilitatea Fundaţiei, însă afirmă că se încearcă plata datoriilor eşalonat către Finanţele Publice. Graba DGFP de a-şi recupera creanţele prin metoda înstrăinării clădirii a ridicat însă suspiciuni cu privire la unele interese imobiliare ce ar gravita în jurul unei viitoare licitaţii, în condiţiile în care un eventual proprietar privat al clădirii ar fi făcut afacerea anului cu o asemenea achiziţie. Finanţele Publice se apără însă şi emit un comunicat în care se explică raţiunile ce au dus la situaţia de faţă. „Pentru recuperarea obligaţiilor restante ale contribuabililor, măsurile de executare silită nu sunt la latitudinea DGFP, ci constituie o obligaţie stabilită de legiuitor, prin Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedură Fiscală, modificată şi republicată. Prin urmare, vânzarea patrimoniului contribuabililor cu datorii nu se face la dorinţa unei instituţii sau a bunului plac al unor terţe persoane, măsurile de executare silită constituind o formă de determinare a contribuabililor
să-şi achite obligaţiile fiscale restante“, se arată în informarea remisă presei de Finanţele vâlcene.

Un comitet de direcţie va supraveghea FJT  

Pentru a aplana conflictul ce se prefigura, atât Prefectura, cât şi Consiliul Judeţean Vâlcea au intervenit în problema Fundaţiei. Un comitet de direcţie a fost numit pentru a supraveghea activitatea FJT. De asemenea, conducerea CJ s-a arătat interesată să preia datoria Fundaţiei în schimbul introducerii în Consiliul de Administraţie al complexului a trei membri ai CJ. „I-am întrebat pe cei de la FJT dacă sunt de acord şi sunt sigur că voi obţine un răspuns pozitiv. Dacă totul va merge bine, voi introduce pe ordinea de zi un proiect în acest sens“, a afirmat Dumitru Buşe, preşedintele CJ Vâlcea.
Şeful judeţului spune că întreaga activitate se va afla sub supravegherea comisiei şi că lucrurile vor reveni în cel mai scurt timp la normal, fără să fie nevoie ca imobilul să fie scos la vânzare. Buşe mai afirmă că respectiva clădire are nevoie de îmbunătăţiri şi că, oricum, spaţiul din sediul CJ devine tot mai restrâns, ceea ce ar impune şi mutarea unor servicii ale instituţiei în Ostroveni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS