17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCum se pierd banii acordaţi unităţilor de învăţământ

Cum se pierd banii acordaţi unităţilor de învăţământ

Apropierea începerii anului şcolar a declanşat în judeţul Gorj o acţiune de cunoaştere a situaţiei existente în privinţa cheltuirii fondurilor alocate unităţilor şcolare de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării până în luna octombrie a anului 2007, precum şi a stadiului în care se află autorizarea sanitară a şcolilor şi grădiniţelor.

Ieri, la Primăria Motru a avut loc o asemenea analiză, unde edilul-şef din municipiu şi primarii din comunele Glogova, Cătunele, Samarineşti, Văgiuleşti, însoţiţi de directorii de şcoli, au prezentat conducerii Prefecturii Gorj şi consiliului judeţean situaţia actuală a fondurilor existente.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Cornel Popescu, şi inspectorul şef adjunct al ISJ Gorj, Nanu Petre, au constatat că sumele sosite pe adresa unităţilor şcolare sunt necheltuite până în prezent.

Viceprimarul comunei Samarineşti are în cont 200.000 de lei pentru renovarea unităţilor şcolare, dar nu a depăşit faza de proiectare din cauza Legii nr. 34/ 2006 şi a lipsei de personal specializat în emiterea unor acte necesare.

La Glogova, primarul Şalapa Ion, care dispune de aceeaşi sumă, a trecut de faza de proiectare şi are anunţate unele licitaţii, dar nu garantează folosirea întregii sume în termenul prevăzut.

În municipiul Motru, situaţia este asemănătoare. Pentru reabilitarea şcolilor înscrise în program s-au primit 1.400.000 de lei şi s-au cheltuit 3.000 de lei pentru proiectare. Majoritatea celor prezenţi au acuzat exigenţa prevederilor legii achiziţiilor publice, care face imposibilă respectarea unor termene de execuţie a lucrărilor. O singură contestaţie la o licitaţie poate produce o dereglare a termenelor, prin prelungirea timpului de rezolvare, cu peste 30 de zile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII