12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalStrivit de un buştean la Vaideeni

Strivit de un buştean la Vaideeni

Un tânăr, de 28 de ani, a murit după ce a fost lovit de un buştean într-o exploatare forestieră din Vaideeni. Procurorii şi inspectorii ITM încearcă să stabilească dacă a fost vorba de un accident de muncă. Firma ce exploata în zonă este bănuită că ar folosi muncitori la negru.

VÂLCEA. Incidentul s-a petrecut duminică, la ora 16.30, într-o exploatare forestieră din satul Cerna, comuna Vaideeni. Potrivit primelor informaţii obţinute de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vâlcea, Liviu Truică, de 28 de ani, din localitate, a fost accidentat mortal de un buştean scăpat de sub control în timp ce lucra la o rampă de încărcare a materialului lemnos. „La locul accidentului s-a deplasat o echipă operativă formată dintr-un procuror criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Horezu şi lucrători de poliţie. În urma primelor verificări s-a stabilit că accidentul s-a produs ca urmare a ruperii cablului ce asigura buşteanul în timpul încărcării într-un camion, căzând peste victimă. Se pare că tânărul încerca să îl stabilizeze, acesta fiind în balans“, a declarat comisarul Marcel Sărdaru, purtător de cuvânt al IPJ Vâlcea.
După producerea accidentului, Liviu Truică a fost scos de sub buştean şi transportat la spital. Din nefericire, acesta nu a mai supravieţuit, decedând în drum spre unitatea medicală. Cadavrul a fost dus la morga Spitalului Judeţean Vâlcea, pentru efectuarea necropsiei, iar cercetările sunt continuate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Horezu.

A fost sau nu accident de muncă?

Deoarece tragicul eveniment s-a petrecut într-o exploatare forestieră, există indicii că acesta ar fi un accident de muncă. Lucrătorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vâlcea s-au deplasat ieri la locul accidentului pentru a stabili dacă tânărul care şi-a pierdut viaţa lucra în cadrul firmei de exploatare. Inspectorii de la ITM au avut însă surpriza să descopere că societatea ce efectua lucrări în zonă nu avea nici un fel de înregistrare. „Am aflat că firma nu este înregistrată nici la noi şi nici la Oficiul Registrului Comerţului aşa cum ar fi fost legal, chiar dacă administratorul societăţii a declarat într-o primă fază că sediul social al operatorului economic este în comuna vâlceană Costeşti“, a explicat Ion Nicolaescu, inspector-şef al ITM Vâlcea. El a mai spus că este posibil ca firma să îşi angajeze toţi oamenii la negru, dar că va fi greu de demonstrat că Liviu Truică a lucrat pentru respectiva societate. „Dacă vom stabili că victima se afla în relaţii contractuale cu administratorul societăţii, atunci evenimentul se poate încadra în categoria accidentelor de muncă. Relaţie contractuală poate însemna şi un acord verbal, dar, repet, este foarte greu de demonstrat că o asemenea înţelegere ar fi existat“, a afirmat Ion Nicolaescu. Şeful de la ITM a precizat că deocamdată ancheta continuă pentru a se stabili încadrarea juridică a accidentului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS