22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjApă potabilă pentru strămutaţii de la Cojani

Apă potabilă pentru strămutaţii de la Cojani

Cele 58 de familii de sinistraţi care au case la Cojani vor avea apă potabilă. Deşi aici oamenii au toate condiţiile necesare unui trai decent, foarte puţini s-au mutat în noile imobile.

GORJ.
La Cojani, aşezarea unde au fost strămutaţi sinistraţii din Seciuri şi Bustuchin, afectaţi de alunecările de teren din primăvara anului 2006, a fost pus în funcţiune ieri sistemul de alimentare cu apă. Guvernul României a finanţat prin ANL construcţia a 58 de locuinţe pentru familiile care au rămas fără casă în urma alunecărilor de teren, iar opt locuinţe au fost construite în regie proprie. Oamenii care au ales să se mute în noile case sunt foarte bucuroşi că vor avea apă în curte. „Este mult mai uşor. Avem apă la cişmea, este bună şi curată. Este o uşurare pentru noi“, a spus Grigore Tebec din satul Cojani. Inaugurarea noului sistem de alimentare cu apă a cuprins şi o slujbă de sfinţire, oficiată de protopopul oraşului Târgu Cărbuneşti şi de câţiva preoţi. „Am făcut slujbă pentru cei vii, am adus aici colaci şi colivă şi bunătăţi. Aşa se face la noi când se sfinţesc apele. Ca să fie bine, să fim sănătoşi“, a spus Ion Popescu din Cojani. Autorităţile locale şi judeţene au mărturisit că speră ca la toamnă toţi sinistraţii care au primit casă în Cojani să se mute în noul sat. „Sperăm ca, după culegerea roadelor toamnei, sinistraţii să se mute. Vor avea apă, curent electric şi drumuri bune“, a spus Ion Ciocea, primarul comunei Bustuchin.

Investiţie de 20 de miliarde de lei vechi

Primarul oraşului Târgu Cărbuneşti, Cristian Toader Pasti, a declarat că, deocamdată, apa este distribuită locuitorilor din Cojani prin intermediul celor 51 de fântâni stradale, aceştia urmând să-şi racordeze casele la reţeaua de distribuţie în perioada imediat următoare. „Investiţia s-a ridicat la aproximativ 20 de miliarde de lei vechi. Peste 200 de oameni vor beneficia de apă potabilă, tratată aşa cum cere Uniunea Europeană. Lucrările de realizare a reţelei au fost finanţate de Guvernul României“, a spus Cristian Toader Pasti, edilul din Târgu Cărbuneşti.
Apa este asigurată din două foraje de 230 de metri adâncime fiecare, realizate cu sprijinul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia Târgu Jiu.
„Staţia de apă este construită încât să fie în conformitate cu normele europene. Staţie de clorinare modernă, de tratare a apei, tablou de comandă, totul este aşa cum trebuie. De acum încolo, localnicii, atât cei din Cojani, cât şi cei din noul sat al strămutaţilor, vor avea apă potabilă la cişmele“, a precizat Constantin Dumitrescu, subprefectul judeţului Gorj.

Prea puţini sinistraţi s-au mutat 

Comuna Roşia de Amaradia a primit 24 de case pentru familiile din satul Seciuri, localitatea cel mai grav afectată de alunecările de teren din 2006. Dintre cele 24 de familii, doar cinci s-au mutat în noile locuinţe. Sinistraţilor din comuna Bustuchin Ie-au fost repartizate 34 de case, însă doar şapte familii s-au mutat. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS