10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSculpturi amplasate ilegal

Sculpturi amplasate ilegal

GORJ. Şase noi sculpturi au fost „dezvelite“, săptămâna trecută, în diferite zone ale municipiului Târgu Jiu, acestea fiind realizate de artiştii participanţi la Simpozionul Internaţional de Sculptură „Constantin Brâncuşi“. Reprezentanţii în teritoriu ai Ministerului Culturii şi Cultelor consideră că aceste lucrări de artă au fost amplasate ilegal.
Cele şase sculpturi realizate în cadrul taberei de la Târgu Jiu au fost amplasate, în diverse locuri din municipiu, fără nici un fel de aviz. Conducerea Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Cultural (DJCCPNC) Gorj susţine că lucrările trebuia amplasate, conform legii, numai cu avizul unei comisii din cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor. Olimpia Bratu, directoarea DJCCPNC Gorj, a precizat că lucrările realizate şi amplasate în oraş sunt monumente de for public, iar legea prevede obţinerea de avize pentru acestea: „Conform Legii nr. 120/2006, amplasarea pe domeniul public a unor astfel de expresii artistice intră sub incidenţa Legii monumentelor de for public şi trebuie obţinut avizul Comisiei Naţionale a Monumentelor de For Public. Acest aviz este necesar pentru emiterea autorizaţiei de construire. Până acum nu s-a depus nici o solicitare pentru emiterea acestui aviz“.

Sculpturile sunt amplasate temporar

Sorin Buliga, directorul Centrului de Artă şi Cultură „Constantin Brâncuşi“, din cadrul Primăriei Târgu Jiu, organizator al simpozionului de sculptură, a spus că toate cele şase lucrări realizate în cadrul taberei au fost amplasate temporar în zonele în care se află, urmând ca acestea să fie mutate într-un parc special amenajat: „Am început să facem demersurile necesare pentru obţinerea avizelor. Totuşi, sculpturile nu sunt amplasate definitiv în aceste locuri, fiind în studiul nostru găsirea unui spaţiu, eventual într-un parc, pentru expunerea acestora“.
În total, în Târgu Jiu se află 56 de sculpturi realizate în cadrul ediţiilor desfăşurate până în prezent. Pentru lucrările din anii trecuţi nu este nevoie de obţinerea avizului de la Comisia Naţională a Monumentelor de For Public, pentru că legea a intrat în vigoare anul trecut.

Sculpturi din travertin

La Tabăra Internaţională de Sculptură din acest an au participat şase sculptori, din tot atâtea ţări: Neculai Băndărău, din România, Ivan Kanev Hristov, din Bulgaria, Sunao Ikegawa, din Japonia, Iorgos Iliopoulos, din Grecia, Goran Bzenic, din Serbia, şi Remus Botar, din Austria. Lucrările realizate de aceştia au fost amplasate în diferite zone ale oraşului Târgu Jiu, iar marţi, 14 august, a avut loc inaugurarea acestora.
Simpozionul Internaţional de Sculptură „Constantin Brâncuşi“ s-a desfăşurat timp de o lună, în perioada 15 iulie – 14 august. Sculptorii participanţi au trudit pe digul Jiului din Parcul Central la modelarea blocurilor din piatră, sculpturile fiind realizate din travertin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS