Acasă Local Scurte ştiri

Scurte ştiri

Termenul pentru contractele de sănătate, orientativ

Potrivit reprezentanţilor Casei de Asigurări de Sănătate, termenul de 12 luni de la intrarea în vigoare a Ordinului privind modelul contractului de asigurări de sănătate, publicat în Monitorul Oficial anul trecut, în luna august, este orientativ. Cetăţenii ar trebui să semneze contracte individuale cu casele de asigurări de sănătate pentru care optează, conform cu ordinul nr. 345 din 2006 al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate care stabileşte trei tipuri de contracte. Prima variantă este contractul pentru asiguraţi şi coasiguraţii acestora, care se încheie de angajator, iar în cazul modificării raporturilor de muncă sau de serviciu, contractul de asigurări sociale de sănătate se transferă de la un angajator la altul în condiţiile legii. A doua variantă este contractul pentru persoanele fizice care nu au calitatea de salariat şi îşi plătesc personal contribuţia, iar acest contract se încheie direct cu casa de asigurări. Ultimul tip de contract este pentru persoanele care se asigură facultativ şi se încheie direct de către persoană cu casa de asigurări, fiind adresat membrilor misiunilor diplomatice acreditate în România, cetăţenilor români şi apatrizilor care se află temporar în ţară, fără a solicita viză de lungă şedere, cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate care se află temporar în ţară. În cazul pensionarilor se va încerca fie semnarea contractelor prin intermediul caselor de pensii, fie pensionarii vor semna individual cu casele de asigurări. Potrivit legii, semnarea acestui contract este obligatorie, dar nu schimbă cu nimic statutul asiguratului, fiind mai degrabă o formă de monitorizare.

România poate deveni un stat Tigru

România este una dintre cele mai interesante pieţe pentru investitori, având al doilea potenţial de dezvoltare din zonă, după Polonia, şi ar trebui să investească masiv în industria constructoare de maşini, a declarat preşedintele Uniunii Federale a IMM-urilor din Germania (UFIMMG), Mario Ohoven.

În opinia oficialului german, atracţia României este determinată în primul rând de poziţia geografică, ţara noastră aflându-se la intersecţia drumurilor europene 4, 7 şi 9, în vecinătatea spaţiului ex-sovietic. „România se poate transforma într-un stat Tigru, în condiţiile în care a înregistrat progrese în sectoare precum combaterea inflaţiei prin ridicarea salariilor brute, crearea a peste 300.000 de locuri de muncă, creşterea puterii de cumpărare pe piaţa internă, iar impozitul de 16% reprezintă o atractivitate pentru investitori“, a spus Ohoven în cadrul unei întâlniri avute la Camera de Comerţ a României (CCIR).

Şcolile mehedinţene, fără autorizaţie de funcţionare

Doar 149 de şcoli mehedinţene din totalul de 317 unităţi au autorizaţie sanitară de funcţionare, conform datelor făcute publice de Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Mehedinţi. Conform inspectorilor Autorităţii de Sănătate Publică, situaţia e gravă în comune şi sate, acolo unde copiii vor învăţa, din nou, în instituţii neautorizate sanitar. „În multe zone găsim acoperişuri deteriorate, mobilier datând de zeci de ani, sobe metalice, sobe de teracotă degradate care stau să cadă în orice moment, duşumele umflate, tavane care stau să se prăbuşească, pereţi decojiţi şi toalete insalubre. Multe unităţi şcolare nu au apă curentă şi nici material didactic. Toaletele sunt în curtea şcolii şi nu au fose septice, ceea ce face ca în cazul unei epidemii răspândirea bolii să aibă un spectru larg de propagare“, a declarat directoarea ASP Mehedinţi, Stela Firu. Lucrurile stau ceva mai bine în localităţile urbane, unde majoritatea unităţilor de învăţământ au fost autorizate. Cu toate acestea, au fost sesizate câteva nereguli, pe care directorii au datoria să le remedieze până la începerea anului şcolar.

NewsIn

Exit mobile version