21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAsigurări de sănătate pentru cei fără venit

Asigurări de sănătate pentru cei fără venit

Persoanele care nu au realizat venituri în ultimii cinci ani pot să îşi asigure sănătatea plătind din urmă doar şase luni, în loc de cinci ani.

 

OLT. Noua prevedere legislativă a intrat în vigoare din această lună, 30 de persoane prezentându-se în medie pe zi la Casa de Asigurări de Sănătate pentru a dobândi statutul de asigurat, care oferă acces în mod gratuit la servicii medicale de bază din sistemul public de sănătate.

Legea nr. 95 din 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii a fost modificată prin Legea nr. 264 din 27 iulie 2007 şi oferă posibilitatea celor care nu au venituri de cinci ani sau care au avut venituri sporadic în ultimii cinci ani şi nu sunt asiguraţi să obţină acest statut. Ei trebuie să achite contribuţia pentru ultimele şase luni în loc de cinci ani, cum prevedea vechea lege. „Calculul se face la salariul minim brut pe ţară în vigoare la data plăţii, cu majorări de întârzieri. După aceasta, cel care devine asigurat continuă să plătească lunar această sumă pentru a-şi păstra calitatea de asigurat“, a declarat Gabriela Pavel, purtătoarea de cuvânt a Casei de Asigurări de Sănătate. Ea a subliniat că este o măsură foarte bună pentru cei neasiguraţi şi fără venituri, în cazul în care apar probleme de sănătate.

 

152 de lei, adeverinţă de la fisc şi copie de pe buletin

 

Un calcul simplu arată că, plătind 152 de lei, persoanele fără venituri pot avea acces gratuit la servicii de sănătate. Contribuţia la bugetul asigurărilor de sănătate, de 6,5% pentru salariul minim brut pe ţară, este de 25,34 lei. „Situaţia se clarifică la ghişeu. Există două feluri de probleme. Există persoane care nu au realizat în ultimii cinci ani venituri pe o perioadă mai mare de şase luni, care achită doar şase luni, adică 152 de lei plus majorări de întârziere. În celălalt caz, când nu s-au realizat venituri pe o perioadă mai mică de şase luni, se plăteşte doar pentru perioada respectivă, suma fiind mai mică de 152 de lei cu majorări“, a declarat Gabriela Pavel.

De la începutul lunii august şi până în prezent, la CAS s-au prezentat în medie 30 de persoane zilnic, care au plătit asigurările pe ultimele şase luni şi au devenit asiguraţi. „Tot ceea ce trebuie să aducă la CAS este o dovadă de la fisc prin care se arată că nu au realizat venituri în ultimii cinci ani şi o copie după buletinul sau cartea de identitate“, a declarat purtătoarea de cuvânt.

În iunie, un sfert din populaţia judeţului era neasigurată

 

Un sfert din populaţia judeţului nu are asigurare de sănătate. Măsura de mai sus ar putea îmbunătăţi situaţia. „Din 483.674 de persoane, cât numără populaţia judeţului, conform datelor de la Direcţia Judeţeană de Statistică, sunt înscrişi pe listele medicilor de familie 453.665 de persoane, dintre care numai 367.803 au asigurări de sănătate la CAS“, a declarat Gabriela Pavel.

Din spusele reprezentantei Casei de Asigurări, rezultă că 115.871 de persoane nu au asigurare de sănătate. Cu alte cuvinte, 23,9% din populaţia judeţului nu poate primi îngrijiri medicale în caz de îmbolnăvire decât în regim de urgenţă, pentru că doar aşa este gratuit. Altfel, ar trebui să plătească. Dintre neasiguraţi, 85.862 (74,1%) se află înscrişi pe listele medicilor de familie, iar 30.009 persoane sunt în afara sistemului de sănătate, neavând nici asigurare, nici medic de familie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS