24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalTatuaţii şi analfabeţii n-au voie să doneze sânge

Tatuaţii şi analfabeţii n-au voie să doneze sânge

Persoanele pensionate medical, indiferent de diagnostic, ori cele care şi-au făcut tatuaje sau piercing-uri nu au voie să doneze sânge. Aceeaşi interdicţie a fost impusă şi celor care nu ştiu carte.

Săptămâna trecută a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul nr.1193/2007 al ministrului sănătăţii, care priveşte atât informaţiile ce trebuie oferite donatorilor de sânge, cât şi condiţiile care trebuie îndeplinite pentru a putea dona sânge. Actul normativ precizează că este obligatorie furnizarea, prin materiale de informare-educare uşor de înţeles, a informaţiilor despre importanţa sângelui, despre procesul de donare şi beneficiile pacientului transfuzat. Donatorii trebuie să fie informaţi că se pot răzgândi sau că pot renunţa în cursul procesului de donare.

Actul normativ stabileşte că donarea de sânge în România este voluntară şi neremunerată. Donatorii nu pot primi recompense materiale, cum ar fi premii în bani, gratificaţii salariale, pensie de stat sau ajutor social.

Donatorul este obligat să-şi declare antecedentele medicale, să semneze şi să completeze un chestionar-tip.

Interdicţii de donare

Potrivit normelor, nu pot dona sânge persoanele care suferă de afecţiuni cardiovasculare, ale sistemului nervos central, care au tendinţa patologică la sângerare, care suferă de afecţiuni ale tractului gastrointestinal, ale tractului genito-urinar, de afecţiuni hematologice, renale, metabolice şi endocrine, ale sistemului respirator, de alergii, de afecţiuni dermatologice sau au anumite boli profesionale, infecţioase şi parazitare, precum şi afecţiuni maligne.

De asemenea, sunt excluse de la donare persoanele care au consumat droguri sau cele care au primit transfuzii cu sânge pe teritoriul Africii începând din anul 1977. De asemenea, nu pot dona sânge persoanele care s-au născut sau au locuit în Camerun, Ciad, Congo, Guineea Ecuatorială, Gabon, Niger sau Nigeria sau cele care au întreţinut relaţii sexuale cu persoane din aceste ţări.

Nu pot dona nici persoanele pensionate medical, indiferent de diagnostic, şi nici persoanele al căror comportament sexual se situează în grupul de risc predispus la afecţiuni severe infecţioase ce pot fi transmise prin sânge.

Interdicţii temporare

Ministerul Sănătăţii a stabilit şi o serie de criterii de excludere temporară de la donarea de sânge: este vorba de persoanele care nu-şi pot da consimţământul în legătură cu acest lucru, fiind neşcolarizate, de cele care au suferit anumite infecţii, precum gripa, febra reumatică, toxoplasmoza, sau de cele care au avut febră mai mare de 37,5 grade Celsius.

Nu pot dona sânge cel puţin şase luni persoanele care au fost examinate endoscopic, cele care au suferit leziuni prin înţepare cu ac, cele care au făcut transfuzii sanguine, transplant de celule sau ţesuturi, persoanele care au suferit intervenţii chirurgicale majore, cele care şi-au făcut tatuaje sau piercing-uri ori acupunctură în centre în care nu erau practicieni calificaţi sau care nu foloseau ace de unică folosinţă şi nici persoanele cu risc din cauza contactului apropiat cu bolnavi cu hepatită B, C sau HIV.

Interdicţii temporare în ceea ce priveşte donarea de sânge mai apar în sarcină, după anumite tratamente dentare şi după administrarea anumitor medicamente.

Condiţii

Pentru a putea dona sânge, o persoană trebuie să aibă între 18 şi 65 de ani, o greutate de minimum 50 de kilograme, să nu prezinte anemie, să nu aibă intoxicaţie cu etanol sau droguri, să nu sufere de subnutriţie, instabilitate mintală sau icter şi să aibă un puls regulat. Intervalul de timp între două donări succesive de sânge este de opt săptămâni, cu acceptarea a până la cinci donări pe an la bărbaţi şi patru la femei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII