16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGhiduri pentru bolnavii cu scleroză multiplă

Ghiduri pentru bolnavii cu scleroză multiplă

Două ghiduri pentru bolnavi, dar şi pentru specialiştii în scleroză multiplă au fost editate şi lansate sâmbătă, la Craiova, de Societatea de Scleroză Multiplă din România (SSMR).

Cele două instrumente de lucru standardizat sunt primele de acest gen apărute în ţara noastră. Ele au fost întocmite de specialişti din domeniul medical, psihologic, asistenţă socială, juridic, precum şi de reprezentanţi ai pacienţilor şi s-au dovedit foarte utile, fiind implementate până în prezent în mai multe judeţe din ţară.

Prin elaborarea acestor ghiduri, finanţate de USAID (Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională), autorii urmăresc îmbunătăţirea calităţii serviciilor medico-sociale oferite bolnavilor, după cum a menţionat Daniela Vasiloiu, preşedinta sucursalei craiovene a SSMR: „În România există puţine servicii socio-medicale la care au acces persoanele afectate de boli cronice, iar multe dintre acestea nu îndeplinesc standardele de calitate necesare şi nu implică pacientul în rezolvarea problemelor cu care se confruntă“.

Ce este scleroza multiplă

Scleroza multiplă este o boală neurologică cronică, ale cărei mecanisme nu sunt cunoscute în totalitate. Se ştie că este o boală autoimună, în urma căreia organismul îşi atacă propriile celule (mielina). Ea afectează sistemul nervos central (creierul şi măduva spinării), cu implicaţii fizice (oboseală, probleme de vedere, pierderea echilibrului, dificultăţi de deplasare, paralizii parţiale sau complete etc.) şi emoţionale. Scleroza multiplă nu este în nici un caz o boală psihică, fatală, ereditară sau contagioasă, aşa cum crede multă lume.

Boala nu se poate vindeca. În România există totuşi un program naţional care oferă gratuit medicaţie celor care suferă de scleroză multiplă. Acest tratament nu stopează boala, dar îmbunătăţeşte starea bolnavilor.

În lume se fac cercetări pentru găsirea unui tratament eficient. Există speranţe ca, până în 2012, cercetătorii britanici să descopere un tratament care să vindece această boală.

Datele oficiale ale SSMR arată că în România există în prezent peste 10.000 de bolnavi cu scleroză multiplă, iar în Craiova, 64. Numărul acestora ar putea fi însă mult mai mare.Pentru informaţii

Pentru informaţii

Pentru a putea intra în posesia ghidurilor, cei interesaţi pot să sune la numărul de Telverde (apelabil gratuit în reţeaua Romtelecom) 0800.800.044. De asemenea, persoanele care doresc să ofere sprijin financiar o pot face în contul RO33 RZBR 0000 0600 0678 8053, deschis de SSMR Craiova la Raiffeisen Bank Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII