16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMonumente lăsate în paragină de autorităţi

Monumente lăsate în paragină de autorităţi

Monumentele istorice din zona Văii Jiului, unele aflate în patrimoniul UNESCO, au devenit ruine acoperite de ierburi şi gunoaie.

Cetatea dacică de la Băniţa, aflată în patrimoniul UNESCO, şi Turnul de la Crivadia (comuna Băniţa), monument declarat, prin lege, în anul 2000, „de valoare excepţională“, mai sunt cunoscute doar din hărţile întocmite de muzeografi. Accesul spre cele două monumente se face direct din DN 66, însă nu există nici un indicator, astfel că turiştii care doresc să le viziteze trebuie să ghicească drumul. Localnicii îşi amintesc cam pe unde se află căile de acces la monumente, însă spun că nu au mai fost de mult şi nu mai ştiu cu exactitate dacă drumurile respective mai sunt bune. „Am fost în tinereţe acolo. Era frumos, dar acum nu m-am mai dus. Să aveţi grijă, că sunt vipere multe“, a spus un bătrân din Băniţa, care însă confundă cele două monumente între ele.

 

Nimeni nu face nimic

 

Primarul comunei Băniţa, Ionel Burlec, a spus că nu poate face absolut nimic pentru a pune în valoare monumentele, deoarece sunt în patrimoniul Parcului Naţional Retezat şi nu are temei legal să aloce fonduri de la bugetul local pentru restaurare. „Lucrurile sunt mai complicate. În momentul în care vrei să faci ceva, cei de la Parcul Naţional te blochează, dar nici ei nu au făcut nimic pentru cetatea dacică de la Băniţa. Doar vorbesc şi nu fac nimic. Un turist pasionat de istorie, dacă nu se poate căţăra, nu poate ajunge la cetate“, a menţionat Burlec.

Preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Moloţ, a declarat că nici de la consiliul judeţean nu poate interveni în vreun fel deoarece „nu sunt ale noastre“.

„Nu avem cum să intervenim, chiar dacă ne-am dori. Nu sunt ale noastre. Aşa a fost şi în problema cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, unde nici paza nu putem să o asigurăm. Nu pot investi în ceea ce nu este al meu, pentru că nu-mi dă voie legea“, a precizat Moloţ.

Turnul de la Crivadia se află pe marginea stâncoasă a apei Merişor, aici fiind în secolul XVI punctul vamal dintre Transilvania şi Ţara Românească, pe drumul ce trecea prin Pasul Vâlcan. Turnul este din piatră de calcar, în jumătatea de vest are şapte deschideri de tragere, iar în partea de est este protejat natural datorită terenului accidentat. Fortificaţia avea un drum de strajă de lemn, cu parapetul lat de 1 m şi înalt de 0,80 m.

Monumente naţionale excepţionale

 

Turnul de la Crivadia a fost declarat „monument istoric de valoare naţională excepţională“ în anul 2000, în baza Legii nr. 5/6 martie.

Cetatea dacică de la Băniţa este situată pe un pisc izolat, la peste 900 de metri altitudine, chiar la intrarea dinspre Deva în municipiul Petroşani, şi a fost descoperită în anii 1961-1962. Este o stâncă izolată, cu pante foarte abrupte, iar potrivit istoricilor avea rolul de a apăra accesul din Defileul Jiului la complexul de fortificaţii din Munţii Orăştiei. Aceasta a fost ultima fortificaţie atacată de oştile romane înainte să ajungă la Sarmizegetusa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS