Acasă Local Gorj Scurte ştiri

Scurte ştiri

50% dintre unităţile de învăţământ, neautorizate

GORJ. În Gorj există 831 de unităţi de învăţământ: şcoli, grădiniţe, cămine, internate, ateliere, săli de sport şi alte obiective. 658 sunt în mediul rural şi 173 în cel urban. Din totalul acestora, doar 411 unităţi de învăţământ au primit autorizaţia sanitară de funcţionare. 104 dintre acestea au autorizaţie de funcţionare temporară. În anul şcolar 2006-2007, reprezentanţii a 344 de unităţi şcolare nu au depus documentele necesare obţinerii unei astfel de autorizaţii, iar 76 de unităţi şcolare nu au fost autorizate. Cele mai multe probleme se întâlnesc la grădiniţele din mediul rural, unde copiii nu pot învăţa în condiţii optime. „Localurile sunt neigienizate, acoperişurile, deteriorate, tavane, la fel, mobilierul este vechi şi neadaptat vârstei copiilor, grupurile sanitare sunt nevidanjate, lipsesc sursele de apă proprii, iar tocăria este uzată. Din aceste motive, multe unităţi nu au primit acest aviz de funcţionare. Aceste unităţi trebuie închise, iar cei care se ocupă de ele, sancţionaţi“, a precizat Felicia Tunsoiu, din cadrul compartimentului de medicină şcolară de la Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Gorj. Începând din 1 august, echipe mixte de la ASP Gorj şi Inspecţia Sanitară de Stat Gorj vor inspecta fiecare unitate şcolară, în vederea acordării autorizaţiei de funcţionare.
Mihaela FLOROIU

22 de milioane de lei pentru reabilitarea şcolilor

GORJ. Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) a alocat, pentru acest an, suma de 22 de milioane de lei (220 de miliarde de lei vechi) pentru reabilitarea unităţilor de învăţământ din judeţul Gorj. Aceşti bani sunt folosiţi pentru efectuarea de lucrări de renovare la 88 de şcoli şi grădiniţe. Gheorghe Mitescu, inspector şcolar adjunct, a precizat că o mică parte din aceste fonduri au fost cheltuite: „Primăriile localităţilor pe raza cărora se află aceste unităţi de învăţământ au organizat licitaţiile în vederea desemnării firmelor executante, iar directorii şcolilor monitorizează modul de desfăşurare a lucrărilor. Apoi solicită, pe baza devizelor şi a situaţiilor de lucrări, Inspectoratului Judeţean Şcolar Gorj decontarea sumelor. Până acum s-au realizat în procent mic, pentru că lucrările sunt în desfăşurare. Până în urmă cu câţiva ani ne plângeam de lipsa fondurilor, iar acum nu reuşim să le cheltuim“.
Andrei IONESCU

Varianta ocolitoare de pe Dealul Bujorăscu va fi asfaltată

GORJ. Varianta ocolitoare din zona Dealului Bujorăscu, de pe DN 67 Târgu Jiu – Motru, construită în urma alunecării haldei de steril aparţinând carierei miniere, va fi asfaltată. Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), care este răspunzătoare de afectarea căii rutiere, va aloca fondurile necesare în vederea efectuării lucrărilor de asfaltare. Prefectura Gorj a solicitat SNLO să aloce fondurile necesare modernizării drumului, precum şi semnalizării corespunzătoare a acestuia. „Se va turna un strat de asfalt, pentru ca traficul să se desfăşoare în condiţii normale. Nu vom abandona proiectul realizării unei variante definitive. Se va realiza un nou proiect, întrucât cel întocmit înainte era costisitor“, a spus prefectul judeţului Gorj, Ştefan Popescu-Bejat.
Andrei IONESCU

Strategie antisecetă

GORJ. Serviciile deconcentrate din judeţul Gorj va trebui să întocmească o strategie antisecetă. Conducerea Prefecturii Gorj va elabora un ordin în privinţa stabilirii măsurilor care se impun pentru combaterea efectelor secetei. „Fiecare serviciu va trebui să aibă propriul plan de măsuri împotriva secetei. Acesta va fi pe termen lung“, a spus prefectul judeţului Gorj, Ştefan Popescu Bejat.  
Andrei IONESCU

Exit mobile version