10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMajorarea salariilor din primărie, boicotată de liberali

Majorarea salariilor din primărie, boicotată de liberali

Un proiect de majorare a salariilor în Primăria Râmnicu Vâlcea a picat ieri în şedinţa de consiliu local. Autorii morali, aleşii liberali, au mers pe principiul totul sau nimic.

VÂLCEA. Negocierile de ieri din Consiliul Local (CL) al municipiului Râmnicu Vâlcea, ce au avut ca temă majorările salariale promise de edilul Mircia Gutău, s-au soldat cu eşec. Executivul a propus acordarea unui spor salarial brut de 300 de lei pentru personalul contractual, precum muncitorii de la Administraţia Domeniului Public sau cei de la Administrarea Pieţelor. Pentru funcţionarii publici din cadrul executivului, sporul ar fi trebuit să ajungă la 150 de lei. Măririle nete se situează astfel la 210 lei, pentru cei cu contracte individuale de muncă, şi 105 lei, pentru funcţionari. Consilierii liberali, conduşi de viitorul candidat la Primăria Râmnicului, Ion Nicolae, au condus ostilităţile, urmaţi îndeaproape de aleşii PSD. „Nu mi se pare corect să facem o diferenţiere între majorările pe care le primesc cei de la ADP şi cele pe care le vor avea cei din primărie. Părerea mea este că toţi ar trebui să primească aceiaşi bani“, a afirmat Ion Nicolae. Primarul Gutău nu a aşteptat prea mult pentru a-i da replica liberalului. „S-au făcut aceste diferenţieri deoarece fondurile sunt limitate. De asemenea, am încercat să ne gândim şi la felul de muncă prestată de cele două categorii de salariaţi. De exemplu, un muncitor de la ADP câştigă în prezent 449 de lei. Din banii aceştia omul nu îşi poate cumpăra nici măcar suficientă mâncare, în situaţia în care lucrează toată ziua în condiţii mai grele decât cei de la birou. Pentru ca toată lumea să primească aceiaşi bani, ar trebui să avem resurse mai mari“, a explicat primarul. Potrivit lui Alexandru Ghibirdic, şeful Direcţiei Economice a primăriei, banii pentru sporurile salariale provin din economii făcute chiar la fondul de salarii. Ghibirdic e explicat că nu s-au mai făcut angajări, iar banii pentru posturile vacante au rămas în fondul de salarii. Directorul susţine că s-au strâns astfel mai bine de 400.000 de lei, pe care executivul a decis să îi cheltuiască pe majorări.

Blocada PNL – PSD
 
O alianţă a început să prindă contur în sânul CL Râmnicu Vâlcea, aleşii PNL primind în ultima vreme sprijin aproape necondiţionat de la colegii social-democraţi. Ieri, consilierul PSD Remus Grigorescu a remarcat că proiectul prin care se propunea majorarea veniturilor funcţionarilor publici şi a personalului contractual nu are prevăzută sursa de finanţare şi că materialul respectiv nu are calculele economice necesare pentru a putea fi aprobat. Nici Ion Nicolae nu a fost mai prejos, cerând în mai multe rânduri să se specifice temeiul legal pentru care se acordă aceste sporuri. Proiectul nu a întrunit decât nouă voturi pentru, liberalii şi democraţii abţinându-se.

Liderul sindical al funcţionarilor a lipsit de la şedinţă
 
Liderul de sindicat al funcţionarilor din primărie, şeful Serviciului Juridic, Nicolae Mesea, a lipsit de la şedinţa în care s-au luat în discuţie măririle de salariu. Acesta era singurul în măsură să explice pe ce temei s-a întocmit proiectul CL. Cei 1.100 de oameni care lucrează pentru municipalitate nu au primit astfel măririle de salariu, atât din vina executivului, care a întocmit un proiect în grabă, cât şi din cauza orgoliilor politice. Primarul Gutău a promis însă la sfârşitul şedinţei că sporurile vor fi acordate şi că va începe imediat discuţiile cu liderul de sindicat pentru a pune la punct un contract colectiv de muncă în care acestea să fie incluse, lucru ce nu este stipulat în prezentele acorduri ale funcţionarilor publici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS