17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjFabricile de pâine, luate la puricat de Garda Financiară

Fabricile de pâine, luate la puricat de Garda Financiară

Comisarii Gărzii Financiare Gorj au întreprins în ultima săptămână numeroase controale la agenţii economici care au ca obiect de activitate fabricarea şi comercializarea pâinii şi a altor produse de panificaţie. Acţiunile de control au vizat şi distribuitorii şi comercianţii de făină, drojdie şi alte materii prime folosite în industria de panificaţie.

GORJ. Controalele se vor desfăşura şi în perioada următoare, iar până în prezent au fost verificaţi 26 de agenţi economici din cei peste 50 care desfăşoară activităţi de fabricare şi comercializare a pâinii şi a altor produse de panificaţie. Toţi agenţii verificaţi au fost sancţionaţi contravenţional, totalul amenzilor fiind de aproximativ 1,3 miliarde de lei vechi. De asemenea, au fost confiscate bunuri şi sume de bani în valoare de 162 de milioane de lei vechi.
Comisarul-şef al Gărzii Financiare Gorj, Traian Iana, a declarat că printre mărfurile confiscate se găsesc peste 5.040 de kilograme de făină, 150 kg de sare şi 40 kg de drojdie, pentru care agenţii economici nu au putut justifica provenienţă. „În prezent, la nivelul judeţului Gorj funcţionează 55 de societăţi de fabricare a pâinii şi panificaţie, 30 de agenţi economici care au ca obiect de activitate fabricarea produselor de cofetărie şi patiserie şi opt societăţi care se ocupă cu morăritul. Toate acestea vor trece prin filtrul Gărzii Financiare în perioada care urmează. Deja acţiunile de control au demarat şi continuă până la epuizarea tuturor societăţilor vizate. În urma controalelor întreprinse până în prezent, la trei societăţi a fost suspendată activitatea, deoarece nu aveau în dotare aparate electronice fiscale, iar altele, deşi le aveau, nu le foloseau. Mai mult, unele firme aveau introduse în gestiune materiile prime fără documentele de provenienţă“, a spus Traian Iana.

Zeci de tone de drojdie, distribuite fără acte

În urma acestor verificări, comisarii Gărzii Financiare Gorj au descoperit că 40 de tone de drojdie au fost vândute la „negru“. „Am depistat o firmă din Bucureşti, cu punct de lucru în Târgu Jiu, care are ca obiect de activitate distribuirea de drojdie. S-a scos desfăşurătorul aprovizionărilor şi distribuirii mărfii încă de la 1 ianuarie şi până în prezent şi s-a constatat că firma a adus pe piaţa din Gorj o cantitate de 380 de tone de drojdie. Această cantitate a fost şi comercializată totodată, însă 40 de tone au fost distribuite către persoane fizice care nici până în prezent nu au fost identificate. Mai mult, pe facturile emise scria doar persoană fizică, fără a avea un nume“, a spus Traian Iana. Comisarii au transmis toate datele către organele de poliţie, în vederea extinderii verificărilor pentru a depista cu exactitate către cine a fost distribuită cantitatea de 40 de tone de drojdie. Traian Iana a menţionat că aceste controale vor continua şi în zilele următoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS