10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCopacii uscaţi, pericol public

Copacii uscaţi, pericol public

RAADPFL, regia care se ocupă de fasonarea copacilor, are o listă interminabilă cu arborii care aşteaptă să fie tăiaţi. Dacă nu reprezintă un pericol imediat, plopii mai au de aşteptat până când angajaţii regiei vor reuşi să ajungă şi la ei.

Câţiva plopi foarte bătrâni, situaţi lângă blocul E4 din Calea Bucureşti, au devenit un real pericol pentru trecători. Craiovenii din zonă, care ştiu situaţia, preferă să ocolească aleea cu plopi, mai ales când bate vântul. În necunoştinţă de cauză, zeci de persoane trec zilnic pe lângă plopii uscaţi, neştiind de pericolul care îi pândeşte. Câţiva locatari din blocurile din apropiere ne-au povestit că plopii au fost plantaţi acum mai bine de 50 de ani. Deşi ani de-a rândul i-au protejat de soare, oamenii au recunoscut că s-au uscat, fiind la un pas să se prăbuşească. „Vin aproape în fiecare zi la bunica mea, care stă în zonă. Când văd că începe să bată vântul mai tare, prefer să ocolesc aleea asta decât să mă trezesc cu vreo creangă în cap. Pe mine mă omoară, Doamne fereşte, şi se trezesc pe urmă şi cei de la primărie că ar fi trebuit să îi taie. Cei care trecem frecvent pe aici ştim situaţia, dar restul oamenilor habar n-au că ar putea fi victimele acestor plopi bătrâni“, a menţionat Cristi Vlancea, student.

De aceeaşi părere este şi Anghel Enache, pensionar, care locuieşte de mulţi ani în blocul E 4. „Dacă nu vor să-i taie, e treaba lor. Dar măcar să le taie părţile uscate, care stau să cadă. Ţi-e şi frică să ieşi din casă când începe să bată puţin vântul. Când sunt vijelii nici nu mai vorbesc, toţi care ştim de existenţa plopilor uscaţi fugim de aleea asta!“, a povestit Enache.

 

Programări la tăiatul arborilor, până în octombrie

 

În aceaşi zonă mai sunt plopi foarte bătrâni. Cu crengile uscate, veştejiţi, bătrânii copaci aşteaptă să fie tăiaţi. Deşi locuitorii au declarat că au alertat primăria, până în prezent nu s-a luat nici o măsură.

„Începe şcoala! Nu se gândeşte nimeni că pericolul creşte? Sunt inconştienţi cei de la primărie care lasă plopi ăştia netăiaţi. Dacă trece un grup de copii şi se rupe măcar vârful şi tot îi omoară de la înălţimea aia!“, a povestit o locatară din blocul E 3.

Conducerea Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) nu-şi vede însă capul de treabă când vine vorba de tăiat copaci. Ion Petre, directorul regiei, a explicat că, în prezent, există o singură maşină pentru tăiatul arborilor. În plus, programările pentru tăiere sunt înregistrate până la începutul lunii octombrie. Priorităţile au fost stabilite de o comisie a regiei, în funcţie de gradul de risc pe care îl prezintă arborii vizaţi.

„Peste aproximativ două săptămâni vom pune în funcţiune şi cea de-a doua maşină şi ne vom mişca mai repede. În ceea ce priveşte sesizarea din Calea Bucureşti voi trimite un echipaj să vadă despre ce e vorba şi să analizeze situaţia. Dacă este nevoie de o intervenţie urgentă vom acţiona în consecinţă“, a încheiat Ion Petre.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS