20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPăstrăvii de la Tismana, în pericol

Păstrăvii de la Tismana, în pericol

Viaţa peştilor de la Păstrăvăria Tismana a fost pusă în pericol din cauza unei întreruperi a cursului râului care alimentează bazinele.

 

Societatea Hidroelectrica SA, care efectuează lucrări pe râul Tismana, a oprit apa care alimentează inclusiv bazinele cu păstrăvi din zonă. Conducerea societăţii a adus la cunoştinţă celor de la păstrăvărie că în perioada 3-9 august vor fi întreruperi ale cursului de apă pe Tismana, iar luni, 6 august, vanele au fost închise. Efectul a fost resimţit imediat în bazinele cu păstrăvi, care au dat semne de sufocare din cauza lipsei de oxigen în apă. După trei ore, conducerea păstrăvăriei a cerut societăţii Hidroelectrica să dea drumul la apă. „S-a mai întâmplat să se oprească apa, dar nu de tot, asigurându-se un debit de servitute pentru păstrăvărie“, a declarat Daniel Bucur, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Gorj, instituţie care administrează păstrăvăria.

 

200 kg de păstrăv au fost valorificate

 

În bazine există în prezent peste 30 de tone de păstrăv. Peştii nu pot să trăiască decât dacă apa din bazine este permanent oxigenată. Pentru asta este nevoie de un anumit debit asigurat de apa râului Tismana. Angajaţii păstrăvăriei au cerut sprijinul pompierilor, care le-au pus la dispoziţie o maşină cu care să oxigeneze apa. Totodată, au procedat imediat la scoaterea din apă a peştilor care dădeau semne că ar muri, pentru a fi valorificaţi. Întreaga cantitate ce va fi vândută este de circa 200 de kilograme. Dacă păstrăvii ar fi fost lăsaţi să moară, s-ar fi înregistrat o pierdere de aproximativ 3.400 de lei.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS