13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalInspectoratul pregăteşte controale în şcoli

Inspectoratul pregăteşte controale în şcoli

OLT. Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului a cerut controale în şcoli, inspectoratele şcolare se pregătesc să execute ordinul. În judeţ, controalele vor fi demarate chiar de săptămâna viitore, a declarat inspectorul şcolar general-adjunct, prof. Gabriel Savu, pentru că mare parte din membrii echipei de inspectori se află în această perioadă în concediu. Tema controlului este pregătirea noului an şcolar, în vara trecută sosind în judeţ, pentru a face verificări pe aceeaşi temă, chiar inspectori din minister.
Se va evalua stadiul în care se află lucrările de reparaţii şi cele de igienizare, demersul fiind destul de dificil, a spus Savu, pentru că în aproape fiecare şcoală cu personalitate juridică s-au trimis bani şi s-au angajat cel puţin lucrări de renovare. „Vom vedea cum vom forma aceste echipe, pentru că probleme sunt destule. În fiecare zi vin directori nemulţumiţi fie de stadiul lucrărilor, fie de calitatea acestora. Noi putem să controlăm şi să transmitem concluziile, dar pentru că licitaţiile s-au făcut în comună, la primării… Sunt chiar directori care au primit ameninţări că dacă nu semnează recepţia lucrărilor vor avea de suferit. Este cazul directorului din Ghimpeţeni, care a fost ameninţat de constructor că îşi va pierde funcţia. Nişte aberaţii! Ar fi culmea să sancţionăm un om care cere să se facă treaba cum trebuie în şcoală“, a declarat Savu.
Prima tranşă de bani pentru reabilitarea şcolilor a sosit de la guvern în martie anul trecut, numai că multor primari le-a trebuit foarte mult să angajeze lucrările. O nouă tranşă va sosi cât de curând, fondurile fiind aprobate în ultima şedinţă de guvern. Numai că lucrări sunt multe, iar constructorii care
s-au angajat să le execute au probleme din ce în ce mai mari cu forţa de muncă specializată.
Cum în foarte multe unităţi nici nu se poate vorbi de finalizarea lucrărilor, inspectorii sanitari care se vor deplasa pentru evaluare vor autoriza din nou temporar sau vor lăsa plan de conformare conducerilor. În cursul anului trecut, din peste 600 de şcoli doar 278 au funcţionat cu avizul sanitar, lipsa apei curente şi a grupurilor sanitare amenajate conform standardelor fiind principalele deficienţe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS