24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalChiţac - acuzat de omor deosebit de grav

Chiţac – acuzat de omor deosebit de grav

Ex-ministrul de interne Chiţac a fost trimis în judecată pentru omor deosebit de grav, în timp ce fostul preşedinte Iliescu va fi în continuare cercetat, dar de către procurorii civili.

Procurorii Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au trimis în judecată pe fostul ministru de interne Mihai Chiţac, în dosarul mineriadei din 1990. Prin acelaşi rechizitoriu, procurorii militari i-au mai deferit justiţiei pe fostul adjunct al ministrului Chiţac, general maior (r) Gheorghe Andriţa, pe colonelul (r) Dumitru Costea, fost comandant al UM Trupe de Pază şi Ordine Ploieşti, şi colonelul (r) Vasile Constantin, fost ofiţer I în secţia Paraşutişti din cadrul Comandamentului Aviaţiei Militare. Toţi sunt acuzaţi de omor calificat şi omor deosebit de grav, victimele fiind din rândul manifestanţilor din Piaţa Universităţii. Dosarul a fost înaintat spre soluţionare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 

Acuzaţi că au dat ordin de tragere

 

Procurorii militari au stabilit că generalii Chiţac şi Andriţa, împreună cu colonelul Costea, în exercitarea atribuţiilor funcţiilor îndeplinite, şi-au determinat subordonaţii, pe 13 iunie 1990, să utilizeze armamentul din dotare cu muniţie de război şi să tragă asupra manifestanţilor, acţiune în urma căreia au rezultat decesul prin împuşcare a două persoane şi punerea în pericol a vieţii altora. În cazul colonelului Vasile Constantin, procurorii militari au stabilit că, în noaptea de 13 spre 14 iunie 1990, în calitate de şef al Detaşamentului de paraşutişti, acesta i-a determinat pe subordonaţii săi să utilizeze armamentul din dotare cu muniţie de război, trăgând în zona magazinului „Romarta Copiilor“ asupra manifestanţilor, dintre care unii protestau violent, acţiune în urma căreia a rezultat decesul, prin împuşcare, a două persoane şi rănirea altor trei.

 

Iliescu n-a scăpat

 

În acelaşi dosar, procurorii militari au dispus, pe 19 iulie, prin rezoluţie, disjungerea cauzei în cazul fostului preşedinte Ion Iliescu. Această parte din dosar a fost trimisă şi înregistrată la Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe 6 august, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, conform căreia Parchetele şi instanţele militare nu mai au competenţa de a cerceta şi judeca persoane civile. Ion Iliescu a fost pus sub învinuire în acest dosar prin rezoluţia din 19 iunie 2007, sub acuzaţia că pe 13 iunie 1990 a determinat cu intenţie intervenţia în forţă a militarilor împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti şi din alte zone ale Capitalei, fapt ce a avut ca urmare moartea şi rănirea prin împuşcare a mai multor persoane.

Alt dosar

Pentru cele peste 1.000 de persoane reţinute în 13-15 iunie ’90 de forţele de ordine, cu concursul minerilor, precum şi pentru celelalte două victime ucise prin împuşcare sau rănite cu arme de foc sau în alt mod, cercetările se efectuează într-un alt dosar aflat în curs de soluţionare la Secţia Parchetelor Militare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII