10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMii de vâlceni neasiguraţi

Mii de vâlceni neasiguraţi

În judeţul Vâlcea, mii de persoane, care obţin venituri, nu plătesc contribuţia la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). Din această cauză, oamenii nu beneficiază de servicii gratuite şi ajung să se adreseze CAS doar când se află în situaţii extreme.

Până la sfârşitul lunii trecute, o persoană care dorea să devină asigurată din punct de vedere medical trebuia să plătească la CAS contribuţia pe ultimii cinci ani, adică în jur de 2.000 de lei, sumă la care se adaugă penalităţi şi majorări. Din 29 iulie 2007 a intrat în vigoare alt act normativ, în baza căruia accesul la serviciile medicale garantate de lege se face doar în baza dovedirii că a fost plătită contribuţia pe ultimele şase luni. Dorel Constantinescu, purtătorul de cuvânt al CAS Vâlcea, spune că măsura a fost luată pentru a atrage în rândul contribuabililor pe toţi cei care obţin venituri şi plătesc diverse impozite, dar până în prezent nu au reuşit să contribuie şi pentru asigurările sociale de sănătate. „Noua măsură e mult mai uşor de suportat din punct de vedere material. Acum, o persoană pentru a avea calitatea de asigurat nu mai plăteşte peste 2.000 de lei, ci între 20 şi 22 de lei pe lună, timp de o jumătate de an, sumă la care se adaugă şi unele penalităţi şi majorări. Important e ca şi după obţinerea serviciilor solicitate aceste persoane să plătească în continuare contribuţia, care e o sumă foarte mică şi e în măsură să acopere servicii medicale mult mai costisitoare, dar necesare“, a spus Dorel Constantinescu.

 

Micii întreprinzători nu îşi plătesc contribuţia la CAS

 

Reprezentantul CAS susţine că, odată cu eliberarea cardului european de asigurat sau a avizului pentru internarea în spitalele sau clinicile din ţară, CAS Vâlcea a constatat că foarte multe persoane se află în situaţia de a beneficia de servicii medicale fără a avea calitatea de asigurat plătitor, în condiţiile în care acestea obţin venituri.

„Cei care obţin venituri în calitate de mici întreprinzători îşi plătesc la fisc impozitele datorate statului, dar spun că nu ştiu că trebuie să achite şi contribuţia la sănătate. Direcţia Finanţelor Publice ne trimite periodic situaţia acestor persoane, dar alături de lista respectivă sunt şi evazionişti care nu îşi fac apariţia decât atunci când au nevoie de servicii medicale. În momentul în care trebuie să plătească sumele datorate spun că nu ştiau şi că e foarte mult de plătit la sănătate. În momentul de faţă nu ştim exact câţi vâlceni nu sunt asiguraţi, dar oricum sunt destul de mulţi“, a declarat Dorel Constantinescu. Purtătorul de cuvânt al CAS a mai precizat că în judeţul Vâlcea sunt deja câteva mii de persoane neasigurate şi se speră ca noua reglementare să rezolve această problemă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS