14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalJucăria - pericol sau distracţie pentru copii?

Jucăria – pericol sau distracţie pentru copii?

Jucăriile ar trebui să fie distractive şi să nu pună în pericol sănătatea şi viaţa copiilor. Din păcate, mulţi micuţi ajung la spital cu răni provocate de jucării.

Cel mai important lucru pe care îl pot face părinţii, în afară de citirea etichetei şi inspectarea jucăriilor cu atenţie, este de a supraveghea copilul în timpul jocului.

Câteva sfaturi utile pentru a evita cumpărarea jucăriilor periculoase:

1. Uitaţi-vă la jucărie si vedeţi dacă este bine făcută.

Între unu şi trei ani, copiilor le place să tragă şi să răsucească jucăriile şi, adesea, să le bage în gură. Fiţi siguri că părţi ale jucăriei nu se pot sparge şi sunt ataşate bine. Verificaţi dacă la maşinuţe roţile şi volanul sunt strânse bine.

2. Evitaţi să-i cumpăraţi micuţului jucării destinate copiilor mai mari.

Acestea pot conţine componente mici, cu care copiii se sufocă. Alegeţi jucării destinate vârstei copilului dumneavoastră.

3. Faceţi câte o inspecţie periodică a jucăriilor pentru a vă asigura că acestea nu s-au stricat sau nu s-au spart.

4. Evitaţi să cumpăraţi jucării cu şnururi sau sfori.

Acestea prezintă riscul strangulării copiilor foarte mici, precum şi al sufocării prin înghiţire. Nu agăţaţi nici măcar în glumă jucării în jurul gâtului bebeluşilor.

5. Nu îi daţi copilului baloane dezumflate sau rupte.

Latextul umflat al baloanelor prezintă pericolul sufocării dacă pocneşte. Dacă folosiţi baloane la petrecerea copiilor, nu-i lăsaţi să le umfle.

6. Evitaţi bilele, monedele şi mingiile dacă au 4,4 cm în diametru sau mai puţin, deoarece îi pot sufoca pe copii.

7. Evitaţi jucăriile de plastic casant, deoarece se pot sparge în bucăţi mici şi pot lăsa margini zimţate, care pot răni micuţul.

8. Verificaţi nivelul de zgomot.

Este posibil ca jucăria să afecteze auzul copilului. Zgomotul emis de orice zăngănit, jucării chiţăitoare, muzicale sau electronice, poate fi la fel de puternic ca şi claxonul maşinii, sirena sau un concert rock, chiar dacă dumneavoastră consideraţi că micuţul nu ţine jucăria lângă ureche. Standardele internaţionale pentru siguranţa copilului susţin necesitatea ca sunetele emise să nu fie mai mari de 90 de decibeli, iar jucăriile ţinute lângă ureche să nu depăşească 70 de decibeli.

9. Concepţia că jucăriile cele mai scumpe sunt şi cele mai bune nu este corectă.

Alegeţi jucării care îi inspiră imaginaţia copilului şi evitaţi-le pe cele care promovează violenţa, care consolidează stereotipuri negative sau care limitează creativitatea naturală a copilului. Adesea, cele mai simple jucării, care „nu fac nimic“, sunt cele pe care copilul dumneavoastră le va îndrăgi.

Este important să vă acordaţi timp şi răbdare pentru a inspecta jucăriile. Nu vă lăsaţi înşelaţi de culori ţipătoare sau de marketing-ul întreprins de diferiţii distribuitori de jucării. Citiţi cu atenţie eticheta, ea ar trebui să cuprindă toate indicaţiile de folosire şi vârsta pentru care se recomandă jucăria.

www.ele.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU