10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFosta conducere SMR Balş, trimisă în judecată

Fosta conducere SMR Balş, trimisă în judecată

Fostul director general al SC SMR Balş şi şeful autobazei societăţii au fost trimişi în judecată la sfârşitul lunii trecute, fiind acuzaţi de delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, respectiv complicitate la delapidare.

OLT. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a emis un comunicat prin care înştiinţează că procurorii acestuia au dispus trimiterea în judecată a lui Ion Băluţă şi a lui Liviu Dumitrăchescu. Aceştia sunt acuzaţi de săvârşirea, în formă continuată, a infracţiunilor de delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, respectiv complicitate la delapidare. Direcţia de Investigare a Fraudelor a fost sesizată, în decembrie 2005, de reprezentanţii SC SMR SA Balş, că Ion Băluţă, fost director general al societăţii, şi-a însuşit între anii 2003 – 2005 diverse cantităţi de motorină destinate societăţii. În urma cercetărilor s-a stabilit că fostul director împreună cu şeful autobazei au creat societăţii un prejudiciu de 2.184.844,16 lei.

Locomotive pe butuci, alimentate cu motorină

Din cercetările efectuate s-a stabilit că achiziţionarea motorinei necesare desfăşurării activităţii societăţii se făcea de la diverşi furnizori, iar pe baza documentelor de recepţionare a combustibilului s-a demonstrat că transportul nu era însoţit întotdeauna de aviz de expediţie. Pe baza probatoriului administrat, s-a stabilit că, din dispoziţia directorului Ion Băluţă, Liviu Dumitrăchescu, şeful autobazei, a achiziţionat diverse cantităţi de motorină destinată consumului societăţii, pentru justificarea unei cantităţi mai mari de combustibil completându-se fişe pentru mai multe locomotive decât funcţionau în realitate. Anchetatorii au stabilit că staţia Căi Ferate Uzinale a SMR Balş dispunea de zece locomotive, din care cel puţin şase au fost permanent „pe linie moartă“ înainte de 2003, în perioada ianuarie 2003 – iunie 2005 funcţionând maximum trei.

Expertiză şi sechestru

Procurorii au dispus efectuarea unei expertize financiar-contabile, expertiză ce a stabilit, în baza notelor de intrare-recepţie întocmite, cantitatea reală de motorină cu care s-a aprovizionat societatea în cauză în perioada ianuarie 2003 – iunie 2005, respectiv 2.385.605 litri. Totodată, expertiza a constatat şi cantitatea de motorină consumată de cele trei locomotive funcţionale, care a totalizat doar 260.147 de litri. În acest mod, s-a stabilit un prejudiciu cert în dauna SC SMR SA Balş, în sumă totală de 2.184.844,16 lei.
În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător pe bunurile mobile şi imobile ale celor doi inculpaţi până la valoarea de 2.184.844,16 lei, sumă cu care uzina din Balş s-a constituit parte civilă în cauză.

Trimişi în judecată

Conform Biroului de Presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după terminarea cercetărilor, în cursul lunii iulie a acestui an, dosarul a fost trimis spre soluţionare Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS