11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalZeci de hectare arse din cauza ţigărilor

Zeci de hectare arse din cauza ţigărilor

Peste 50 de hectare din judeţul Vâlcea, acoperite cu vegetaţie uscată, păşuni şi litieră, au fost pârjolite în week-end. Şapte localităţi au fost afectate de foc, precum şi Vârful Narăţu, din Parcul Naţional Cozia.

Vâlcea. Angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru“ (ISU) Vâlcea au stins în week-end zece incendii care au izbucnit la vegetaţia uscată. Acestea
s-au produs în localităţile: Mihăeşti, în satul Stupărei; Milcoiu, în satele Şuricaru şi Aninoasa; în municipiul Râmnicu Vâlcea, pe străzile Lespezi şi Feţeni; Păuşeşti – Otăsău, în Ocolul Silvic Băbeni; Drăgăşani, pe strada Progresului, Grădiştea, în satul Băeşti şi în Brezoi, în Parcul Naţional Cozia, pe Vârful Narăţu. „Până la stingerea focului de către pompierii militari au ars vegetaţia uscată, păşunile şi litiera pe o suprafaţă de circa 53,6 hectare. Nu s-au înregistrat pagube, iar în urma stingerii incendiului au fost salvate bunuri în valoare de peste 600.000 de lei (păduri de conifere şi foioase). Majoritatea incendiilor au izbucnit de la ţigări aprinse aruncate la întâmplare de persoane necunoscute“, a spus locotenentul Cătălin Popescu, purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea.

Focul de pe Vârful Narăţu a fost stins

După trei zile de intervenţie, pompierii au reuşit să stingă şi incendiul care a izbucnit vineri în zona împădurită de conifere de pe Vârful Narăţu, din Parcul Naţional Cozia, de pe raza oraşului Horezu. Intervenţia a fost foarte dificilă pentru că incendiul s-a declanşat într-o zonă aflată la peste 15 kilometri distanţă de cel mai apropiat drum de acces. Maşinile pompierilor nu au putut să intre în zonă, iar, pentru a ajunge la foc, oamenii au mers pe jos şase ore. Pe Vârful Narăţu au ars vegetaţia uscată de la nivelul solului şi buturugi, pe o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi, nefiind afectat coronamentul. „Impedimentele în calea stingerii acestui incendiu au fost: stratul de vegetaţie uscată (cetină de conifere, muşchi şi licheni) gros de peste 15 centimetri şi lipsa pământului, incendiul manifestându-se numai în zonă stâncoasă. S-a intervenit cu bidoane cu apă, mături şi drujbe“, a declarat locotenentul Cătălin Popescu. Pentru stingerea incendiului, a fost nevoie de intervenţia a trei echipaje din cadrul ISU şi a nouă angajaţi ai ocoalelor silvice şi ai Parcului Naţional Cozia. Focul a fost stins duminică seară, iar în prezent zona e supravegheată de angajaţi ai ocoalelor silvice. În urma verificărilor s-a stabilit că incendiul a fost provocat de la un rest de ţigară aprins aruncat de o persoană necunoscută.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU