Sculptorii, învinşi de căldură

Autori


Sculptorii din Tabăra Internaţională „Constantin Brâncuşi“ de la Târgu Jiu sunt nevoiţi să lucreze la temperaturi extrem de ridicate, pentru a finaliza la timp operele din travertin.

GORJ. Neculai Băndărău din România, Ivan Kanchev din Bulgaria, Goran Bzenic din Serbia, Iorgos Iliopoulos din Grecia, Remus Botar din Austria şi Sunao Ikegawa reprezentând Japonia sunt cei şase artişti din Tabăra Internaţională de Sculptură „Constantin Brâncuşi“ de la Târgu Jiu. Aceştia sunt nevoiţi să lucreze în condiţii deosebite, cu temperaturi foarte ridicate şi praf din abundenţă rezultat în urma cioplirii blocurilor de travertin. Din cauza caniculei, artiştii au fost nevoiţi să îşi schimbe programul de lucru, pentru a scăpa de razele ultraviolete nocive, dar şi de căldura sufocantă, mai ales că se ciopleşte în aer liber, departe de umbra răcoroasă a arborilor din Parcul Central. În ciuda faptului că atunci când este caniculă întrerup munca şi pierd timp preţios, cei şase sculptori prezenţi în Tabăra Internaţională de la Târgu Jiu sunt optimişti şi declară că vor finaliza la timp lucrările ce urmează să fie amplasate în diferite cartiere din municipiu.

Patru ştiu limba română

Condiţiile deosebite în care sunt nevoiţi să îşi desfăşoare activitatea nu i-au împiedicat pe artiştii sosiţi la Târgu Jiu să prefacă nişte blocuri inerte de piatră în adevărate făpturi şi forme pline de viaţă. Dorinţa de a transforma travertinul în ceva care să transmită amatorului de artă sau privitorului simplu un mesaj anume sau să îi trezească o emoţie reprezintă o motivaţie mult prea mare pentru cei şase artişti, care încearcă să finalizeze ce au început. Atmosfera din tabără şi-a spus şi ea cuvântul, cei şase înţelegându-se de minune, mai ales că patru dintre ei cunosc foarte bine limba română. Excepţie fac sculptorii din Serbia şi Japonia. În rest, toată lumea nu are probleme de comunicare, voia bună şi glumele fiind la ordinea zilei. Operele lui Constantin Brâncuşi, amplasate la numai câteva sute de metri de tabără, aşezată în partea de nord a parcului, reprezinte elemente de inspiraţie pentru sculptori, care aproape seară de seară le vizitează, uneori chiar şi noaptea, când răcoarea le permite să mai stea liniştiţi de vorbă la Masa Tăcerii sau în Parcul Coloanei Infinitului.

Impresionat de Târgu Jiu


Iorgos Iliopoulos din Grecia vorbeşte perfect limba română, fiind căsătorit cu o româncă. Sculptorul a participat la numeroase tabere în România, ţară în care s-a şi născut, însă din care a plecat în anii ’90, stabilindu-se în Grecia. Are două fete, una dintre acestea călcându-i pe urme şi îmbrăţişând pasiunea pentru artă. Deşi se află de numai două săptămâni la Târgu Jiu, grecul a rămas plăcut impresionat de oraşul care găzduieşte operele sculptorului Constantin Brâncuşi: „Lucrăm până la 14.00 şi apoi oprim lucrul şi îl reluăm seara, după 19.00. De 17 ani sunt în Grecia, dar şi România este ţara mea. Sunt membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi din Grecia. Am participat la tabere din Buzău, Hobiţa, Iaşi, Arad. După Târgu Jiu voi merge într-o tabără la Aiud. În Grecia m-am stabilit la Salonic şi acolo predau scupltura şi gravura. Una dintre fiicele mele predă şi ea pictura şi gravura. M-am gândit să realizez un simbol marin – Grecia fiind înconjurată de ape. Este frumoasă, dar şi la Târgu Jiu am găsit un oraş frumos şi foarte curat şi cochet. Mai are nevoie de publicitate. Sunt atâtea zeci de scuplturi, alături de cele ale lui Constantin Brâncuşi, pentru a fi văzute de turişti“, a spus Iorgos Iliopoulos.

Din Japonia pentru Brâncuşi

Sculptorul din Japonia, Sunao Ikegawa, lucrează la o operă intitulată „Lumina“. A sosit ultimul în tabăra de la Târgu Jiu, însă pare să nu fie afectat de caniculă. Îşi vede liniştit de cioplit şi susţine că va termina fără probleme sculptura. Se consideră un admirator al lui Constantin Brâncuşi, despre care spune că este faimos în întreaga lume, existând mulţi artişti japonezi care îl apreciază pe artistul originar din România. În afară de meseria de sculptor, japonezul este şi profesor universitar în Ţara Soarelui Răsare. Ivan Kanchev, din Bulgaria, vorbeşte şi el bine limba română, terminând studii de specialitate în Bucureşti. În prezent este profesor universitar la Velico-Târnovo. Pentru Brâncuşi are un respect deosebit: „Când te duci la Coloană, parcă ai intra într-o biserică. Îţi dă curaj – este un exemplu. Seara mergem cu toţii şi ne plimbăm pe acolo. Sculptorul din Serbia se duce cel mai des la Coloană“, a povestit profesorul Ivan Kanchev. Acesta este ajutat de doi meşteri cioplitori autohtoni, pentru a finaliza mai rapid lucrarea ce va simboliza o creastă de cocoş.

Tabăra Internaţională de Sculptură se va închide pe 15 august, când vor fi instalate în municipiu şi cele şase sculpturi.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 31 iulie 2007

Actualitate

» Precipitaţii reduse în zonele afectate de secetă extremă
» Tarom, în tăvălugul falselor concursuri cu premii
» Război pe terenuri între mai-marii judeţului

Local

» A murit Patriarhul Teoctist
» Scurte ştiri
» Primarul Văle, din nou în boxa acuzaţilor
» 11 oameni căzuţi în stradă
» Blocul operator al Spitalului Judeţean va fi renovat
» Zece milioane de euro pentru staţia de epurare a Râmnicului
» 80 de ani de la înfiinţarea Armatei Populare Chineze
» Zeci de hectare arse din cauza ţigărilor
» Scurte ştiri
» Medicii nu vor rezidenţiatul la Educaţie
» Locuinţe administrate de Ministerul Sănătăţii
» Despăgubiri pentru culturile calamitate
» Nu se mai stinge Domogledul
» Scurte ştiri
» AVAS ar putea privatiza sau lichida companiile miniere
» Năstase se pricepe la vaci
» Arta negocierii cere sacrificii

Gorj

» Scurte ştiri
» Medicii din Motru nu vor spaţii pentru cabinete din cauza preţului
» Abuzuri ale directorului de la Colegiul Tehnic Mătăsari
» Sculptorii, învinşi de căldură

Sport

» Colţul microbistului
» Juniorii Avram şi Ioniţă împart dreptatea etapa viitoare
» Universitatea, în lupta pentru titlu
» Stroe are încredere în juveţi
» Lupescu vrea oltenii în cupele europene
» Ionuţ Popa cere concentrare cu Craiova
» Născuţi învingători
» Scurte ştiri
» 16 medalii pentru atleţii craioveni
» Probleme cu portarii la CSM Vâlcea
» CS Ostroveni a oprit trofeul
» Costel din Coasta de Fildeş a confirmat
» Terry, cel mai bine plătit din campionatul Angliei
» Fotbalul i-a unit pe şiiţi, suniţi şi kurzi în Irak
» Beckham, făcut star pop de Pele
» Alin Stoica nu are loc în Cupa UEFA
» Fanii îl vor pe Cicinho îl locul lui Chivu
» Turcii i-au subapreciat pe români
» Hagi debutează cu Steaua în Europa

Bani & Afaceri

» Nokia N76

Magazin

» Horoscop
» Scurte ştiri
» Îngheţată cu gust de vin
» Picnicul, preferat restaurantului

Opinii

» Teoctist şi după
» Ştiinţa, de vis!

Top