16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalViceprimarul Capitalei, recrutat de Securitate

Viceprimarul Capitalei, recrutat de Securitate

Răzvan Murgeanu a mărturisit, într-un interviu acordat BBC, că a semnat un angajament cu Securitatea în studenţie, dar că ulterior nu a dat nici o notă informativă.

Viceprimarul Bucureştiului susţine că a fost recrutat în anul I, după ce a cumpărat valută de la un coleg străin. „Am fost cu un coleg de-al meu de grupă
să-mi cumpăr un casetofon de la un shop. Am cumpărat valută de la el – el era student străin – m-am dus acolo şi când am ieşit ne-au luat frumos, ne-au băgat într-o dubă şi m-am trezit la Secţia 1 într-un beci“, a povestit Murgeanu. El a spus că a fost ameninţat că nu va mai putea continua facultatea dacă nu va accepta să dea informaţii despre studenţii străini cu care era coleg. Murgeanu admite că a semnat un angajament, că a primit şi un nume de cod pe care nu îl cunoaşte, dar susţine că a refuzat să dea informări.

Informator doar pe hârtie

„M-au fugărit vreo şase luni pe chestia asta, mă tot invitau să mă duc nu ştiu pe unde. Eu le-am spus: «Dom’le, nu vă supăraţi, nu vin, nu vin». Bun. Mi-am citit dosarul, ăla scrie acolo: nu vrea să colaboreze sistematic, nu vrea nu ştiu ce, propun să-l scoatem… Şi este scris acolo. (…) N-am dat nici o declaraţie nimănui, niciodată. Este scris acolo, pentru că ofiţerul ăla sau ce dracu era ăla a venit acolo şi a scris: «Nu vrea să scrie, nu vrea să dea nimic, propun să-l scoatem din reţeaua informativ㻓 , a subliniat, viceprimarul PD. El a adăugat că i s-a refuzat accesul la mai multe funcţii din cauza acestui refuz. Potrivit lui Murgeanu, el a cerut CNSAS să „studieze“ dosarul său.
Murgeanu a accentuat că nu a făcut poliţie politică, aşa cum a declarat pe propria răspundere, întrucât nu a furnizat Securităţii nici o informaţie. “Eu nu am de ce să fiu judecat, ba din contră, dacă toţi ar fi fost ca mine ar fi fost o mare problemă pentru ei. Probabil că ne legau, într-un final. (…) Păi cum m-aş fi uitat eu în ochii colegilor mei dacă aş fi scris «Ionescu a zis că Ceauşescu e prost»? Sunt un om foarte cinstit, credeţi-mă. N-aş fi făcut lucrul ăsta în viaţa mea. Spre norocul meu, ăla a scris acolo: «nu vrea, dom’le, ăsta e un nebun». Aşa a scris: «Nu vrea, minte». Aţi înţeles despre ce e vorba? Dacă ăia sunt nişte oameni coerenţi acolo, nu am ce probleme să am“, a încheiat Murgeanu, referindu-se la CNSAS

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS