16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDeputatul Stoica a vorbit 28 de secunde

Deputatul Stoica a vorbit 28 de secunde

După trei ani de mandat, deputaţii aleşi pe listele electorale ale Circumscripţiei numărul 20 din Gorj nu se pot lăuda cu realizări prea mari, nici măcar la vorbe, dacă la fapte nu excelează.

GORJ. Gorjenii nu ştiu nici acum pe cine au votat în parlament, având în vedere evoluţia pe scena legislativului a celor mai mulţi dintre deputaţii aleşi pe listele Circumscripţiei numărul 20. Aproape jumătate dintre deputaţii gorjeni au fost trimişi din alte circumscripţii, unde nu au mai avut loc pe liste, în special din Bucureşti. În trei ani de mandat, cei mai mulţi din cei şase deputaţi de Gorj nu şi-au făcut timp să treacă prin judeţ şi să discute cu cei care i-au votat. Dacă nu au ajuns în locul unde au primit voturile, unii dintre aleşi au mers la locurile de muncă din parlament, însă, după cum o demonstrează statisticile, nici acolo nu au reuşit să facă mare lucru.

Şi-au schimbat partidul  

În ceea ce priveşte apartenenţa la un partid sau altul, câţiva parlamentari şi-au abandonat electoratul, schimbându-şi formaţiunea politică în care se aflau când au fost aleşi. În această situaţie se află fostul deputat-sindicalist, Ion Stoica, ales pe listele PRM. Întrucât nu s-a mai înţeles cu o parte din colegii săi din PRM, Ion Stoica a preferat să rămână independent, însă nu pentru mult timp. Acesta a trecut recent la partidul lui Stolojan, PLD, fiind ales preşedinte al Organizaţiei Judeţene. Într-o situaţie asemănătoare se află şi fostul liberal Sorin Marian Paveliu, care de asemenea şi-a schimbat partidul şi a trecut la PLD. Astfel, judeţul Gorj a devenit unul dintre puţinele din ţară unde PLD are doi deputaţi. Alt deputat care a făcut schimb de partide este Pantelimon Manta. Ales pe listele PUR(PC) – PSD, deputatul a plecat de la conservatori şi, după o scurtă perioadă de independenţă, a trecut la PNL.

Importaţi

Jumătate din cei şase deputaţi de Gorj nu au legătură cu judeţul. În această situaţie sunt bucureştenii Victor Ponta şi Sorin Marian Paveliu, precum şi Petre Popeangă. În ceea ce îl priveşte pe pesedistul Victor Ponta, acesta şi-a achiziţionat o casă la Baia de Fier şi a obţinut şi o carte de identitate care atestă că locuieşte în Gorj. Faptul că are ceva rude din Gorj nu l-a determinat pe deputatul Paveliu să îşi viziteze prea des cabinetul parlamentar, la fel întâmplându-se şi cu peremistul Petre Popeangă, care îşi justifică absenţa din teritoriu prin faptul că este europarlamentar. Deputaţii Manta şi Marcel Romanescu au reuşit să vină mai des acasă, dar nu atraşi neapărat de munca în teren, ci pentru că predau la Universitatea „Constantin Brâncuşi“.

Restul e tăcere…

De când a ajuns preşedinte de partid, deputatul Stoica a devenit din ce în ce mai vizibil în judeţ, mai ales că se află în vacanţă. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre activitatea lui Ion Stoica la locul de muncă. Potrivit paginii personale de pe site-ul Camerei Deputaţilor, în trei ani, activitatea parlamentară a lui Stoica s-a redus la o  singură luare de cuvânt în plen, adică jurământul depus la început de mandat. Acesta a durat exact 28 de secunde. Deputatul peledist mai figurează ca semnatar a 22 de iniţiative legislative şi trei moţiuni. Stoica nu a avut nici o întrebare sau interpelare. Cel de-al doilea deputat peledist, Sorin Marian Paveliu, a luat cuvântul în plen de 64 de ori, totalizând o oră şi 55 de minute. Paveliu a mai semnat 16 iniţiative legislative, trei moţiuni şi a avut 40 de întrebări şi interpelări.

Ponta, cel mai vorbăreţ

Europarlamentarul Petre Popeangă a reuşit să ia de 33 de ori cuvânul în plen, adică cinci ore şi 34 de minute. Şi-a mai pus semnătura pe 23 de propuneri legislative şi o moţiune, având şi 11 întrebări şi interpelări. Deputatul Pantelimon Manta a luat de 88 de ori cuvântul în plen, vorbind însă doar două ore şi 27 de minute. A mai semnat 25 de propuneri legislative şi a avut şase întrebări şi interpelări.
Democratul Marcel Romanescu a vorbit de 11 ori în plenul şedinţelor, totalul discursurilor ţinute fiind de 11 minute şi 2 secunde. De asemenea, deputatul Romanescu şi-a pus semnătura pe 22 de iniţiative legislative şi trei moţiuni, având opt întrebări şi interpelări. Spre deosebire de Ion Stoica, Victor Ponta este de departe cel mai vorbăreţ dintre deputaţii de Gorj. După cum o arată statistica de pe site-ul Camerei Deputaţilor, Ponta a luat cuvântul în plen de 311 ori, totalizând 15 ore şi două minute.
A mai semnat 22 de propuneri legislative, opt moţiuni şi a avut 39 de întrebări şi interpelări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS