20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalConcediu la lumina lumânărilor

Concediu la lumina lumânărilor

Turiştii care îşi petrec concediul în masivul Retezat din judeţul Hunedoara sunt nevoiţi să înnopteze la lumina felinarelor, a lumânărilor sau a focurilor de tabără, deoarece cabanele din zonă nu dispun de electricitate, proprietarii neavând bani de transformatoare.

Cabanele şi pensiunile din Retezat sunt în beznă, unele de când au fost construite, iar altele de când reprezentanţii societăţii Hidroconstrucţia, care a efectuat lucrări la poalele masivului, au dezafectat şantierul şi au luat şi transformatorul care aducea lumină în cabane. În prezent, proprietarii de pensiuni din zonă nu-şi permit luxul de a achiziţiona un transformator, iar cabanele au rămas cufundate în întuneric.În ciuda faptului că în anul 2007 condiţiile oferite sunt ca la începutul secolului XVIII, sute de turişti au luat cu asalt staţiunile de la poalele Parcului Naţional Retezat. Aceştia, cu toate că sunt de acord că un simplu bec în cabană ar face vacanţa mai confortabilă, continuă să vină la cabanele din Retezat.

 

Urgenţe medicale pe întuneric

 

Investitorii în turism din Retezat susţin că nu au electricitate de anul trecut, după ce Hidroconstrucţia a terminat lucrările în zona Cârnic -Valea Mare şi, la plecare, a luat transformatorul de curent electric, deşi cabanierii plăteau energia electrică. Unul dintre cabanieri, Ioan Lăsconi, a declanşat o acţiune în instanţă, iar Judecătoria Haţeg i-a dat câştig printr-o sentinţă pronunţată în data de 1 februarie 2007, iar judecătorii au decis ca Hidroconstrucţia să refacă branşamentele. Sentinţa a fost atacată însă, iar prima înfăţişare a fost stabilită de Tribunalul Hunedoara pentru data de 24 septembrie. Până atunci staţiunea rămâne în beznă. „În această vară au fost aici mii de turişti, iubitori ai muntelui. Noi însă pierdem foarte mult la tarife, pentru că nu le putem majora, neavând energie electrică“, spune cabanierul. Mai grav este că nici măcar punctul de prim ajutor nu are curent, iar urgenţele se rezolvă tot la lumina felinarului. „Avem urgenţe medicale şi nu putem să acordăm primul ajutor pe întuneric. Am avut un caz grav, al unei fetiţe, iar dacă nu interveneam imediat ar fi murit“, mai spune Lăsconi.

Linia de înaltă tensiune din zona Cârnic, care alimenta staţiunea, a fost construită de stat acum 30 de ani, iar din 1997 Electrica a montat contoarele şi a încheiat contracte cu proprietarii de cabane, care acum sunt inutile, atâta timp cât cabanele nu se pot alimenta direct de la reţeaua de înaltă tensiune fără un transformator.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS