15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRectificare bugetară, băgată cu forţa pe uşa din spate

Rectificare bugetară, băgată cu forţa pe uşa din spate

Proiectul de rectificare a bugetului propus de executivul din Râmnicu Vâlcea a trecut cu chiu cu vai de consiliul local. Subordonaţii primarului au gafat şi de această dată, omiţând să prezinte motivele pentru sumele mari ce vor fi cheltuite.

VÂLCEA. Executivul din Râmnicu Vâlcea a cerut consilierilor locali acordarea a 700.000 de lei din bugetul oraşului pentru mobilier stradal. Principala nemulţumire a aleşilor a fost aceea că documentaţia prin care se cerea această rectificare bugetară a fost întocmită lacunar şi că nu se specificau locurile în care vor fi amplasate cele 250 de bănci şi tot atâtea coşuri de gunoi. De asemenea, executivul nu a întocmit un studiu de piaţă pentru a determina un cost estimativ al mobilierului stradal înainte de lansarea licitaţiei. Primarul Mircia Gutău a justificat suma de 700.000 de lei, spunând că ea înglobează nu numai preţul mobilierului. „Din bani se vor mai plăti şi mesele din Piaţa Ostroveni şi, de asemenea, o serie de stâlpi ornamentali“, a explicat edilul-şef. Deoarece multe dintre documentele justificative lipseau, consilierii liberali au propus ca suma ce urma să fie rectificată să treacă în fondul de rezervă până la şedinţa de luna viitoare.

Suplimentare de 200.000 de lei la ştrand

Un articol al proiectului de rectificare bugetară ce a stârnit divergenţe între legislativ şi executiv a fost cel prin care se propunea o suplimentare de 200.000 de lei pentru lucrările de modernizare la unul dintre bazinele ştrandului din Ostroveni. Nemulţumirea aleşilor a fost stârnită de faptul că pentru aceste lucrări se aprobase deja suma de 990.000 de lei, suficientă pentru definitivarea modernizărilor dacă s-ar ţine cont de proiectul iniţial. Consilierii au constatat abia acum că firma care a realizat proiectul este aceeaşi cu cea care a demarat lucrările, lucru permis din punct de vedere legal, licitaţia pentru atribuirea contractului fiind organizată atât pentru construcţie, cât şi pentru proiectare în acelaşi pachet. În opinia unor aleşi locali este inadmisibil faptul că societatea a constatat că proiectul întocmit de experţii ei nu este complet, solicitând alte sume pentru modificări ulterioare. „Problema aceasta se repetă de la o şedinţă la alta. De fiecare dată se cer suplimentări la suplimentări“, a remarcat liberalul Eduard Vârlan. Totalul ultimei rectificări se ridică la 2.241.000 de lei. Raportul şi proiectul au trecut la limită, cu 13 voturi, împins de promisiunile edilului-şef că numărul suplimentărilor se va rări.

Lipsa de experţi în primărie, cauza proiectelor prost întocmite

Primarul Gutău a explicat că întocmirea lacunară a proiectelor de hotărâri de consiliu local este cauzată de faptul că primăria duce lipsă de experţi. „Salariile sunt foarte proaste în administraţia publică şi nimeni nu se încumetă să lucreze la noi. De exemplu, ducem lipsă de ingineri pentru că un salariu nu este mai mare de 600 de lei. Nici arhitecţi nu avem prea mulţi. Sunt proiecte pe care trebuie să le scoatem la licitaţie de câte trei ori pentru că nu avem arhitecţi care să se ocupe de ele“, a spus edilul-şef din Râmnicu Vâlcea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS